Type Here to Get Search Results !

Στη Βουλή το νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών

Πέντε διορθωτικές αλλαγές, εντός του πλαισίου που καθορίζει το Σύνταγμα, επέρχονται στο καθεστώς της ποινικής μεταχείρισης των πολιτικών προσώπων, στον πολυσυζητημένο νόμο περί ευθύνης υπουργών, με σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης. Δομικές αλλαγές στον νόμο είναι δυνατόν να γίνουν μόνον με την αναθεώρηση του Συντάγματος και μετά το 2013. Ειδικότερα:
1. Καταργείται η πενταετής παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών, που ισχύει σήμερα ακόμη και για κακουργήματα, και καθιερώνεται η συνήθης παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες (5 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 χρόνια για τα κακουργήματα). Η αλλαγή δεν επιφέρει σημαντικά πρακτικά αποτελέσματα, καθώς η ειδική αποσβεστική προθεσμία που καθιερώνει το Σύνταγμα (άρθρο 86), εντός της οποίας έχει τη δυνατότητα η Βουλή να ασκήσει ποινική δίωξη κατά πολιτικών προσώπων, παραμένει.
2. Θεσμοθετείται ένα ενδιάμεσο στάδιο αξιολόγησης των αξιόποινων πράξεων υπουργών. Ετσι, πριν η Βουλή αποφασίσει για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, θα συγκροτείται τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο που θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, το οποίο θα γνωμοδοτεί εάν από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στη Βουλή πιθανολογείται ποινική ευθύνη υπουργού.
3. Επιτρέπεται μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή η επιβολή περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) σε βάρος υπουργού.
4. Καθιερώνεται η υποχρεωτική κατάσχεση των οικονομικών ωφελημάτων που τυχόν προέκυψαν από το αδίκημα που τέλεσε ο υπουργός.
5. Προβλέπεται η δυνατότητα του ανακριτή του δικαστικού συμβουλίου να διατάξει τη δήμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε βάρος υπουργού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ