Type Here to Get Search Results !

Νέα «τρύπα» στα έσοδα

Εκτροχιασμό του προϋπολογισμού από το πρώτο δίμηνο του έτους δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η υστέρηση των εσόδων κινείται σε απειλητικά επίπεδα, ενώ το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 9% σε σύγκριση με πέρυσι.
Ειδικότερα, στο πρώτο δίμηνο του 2011 τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 1.545 εκατ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο δίμηνο σε 7.943 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,2% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2010. Ο στόχος του προϋπολογισμού είναι η αύξηση των καθαρών εσόδων φέτος κατά 8,5%, που σημαίνει ότι στο πρώτο δίμηνο οι εισπράξεις θα έπρεπε να ανέλθουν σε 9.488 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκύπτει υστέρηση κατά 1.545 εκατ. ευρώ. Επίσης, με βάση τους μηνιαίους ποσοτικούς στόχους για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων, που ενσωματώνουν και τις συγκυριακές μεταβολές, οι καθαρές εισπράξεις στο πρώτο δίμηνο θα έπρεπε να διαμορφωθούν σε 8.808 εκατ. ευρώ, όμως, και από το στόχο αυτό υπάρχει απόκλιση ύψους 865 εκατ. ευρώ, στο πρώτο δίμηνο.
Αντίθετα οι δαπάνες εμφανίζονται να κινούνται εντός των στόχων, καθώς ανήλθαν σε 9.324 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 3,3%, έναντι στόχου 6,6%, και παραμένουν χαμηλότερες κατά περίπου 300 εκατ. από τις μηνιαίες προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η δημοπρασία των τρίμηνων έντοκων γραμματίων που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φοβήθηκε έκρηξη των επιτοκίων, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές.
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, υποστήριξε σε δηλώσεις πως «δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε στην έκδοση των έντοκων γραμματίων την επόμενη εβδομάδα» και συμπλήρωσε πως θα επιστρέψουμε στην αγορά τον Απρίλιο με την επόμενη έκδοση έντοκων γραμματίων».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ