Type Here to Get Search Results !

Νταβούτογλου: Καστελόριζο και Θράκη είναι ελληνικά

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο και η Θράκη είναι ανυπόστατα τμήματα της ελληνικής επικράτειας, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στην Αθήνα με τον ομολόγό του κ. Δημ. Δρούτσα.
«Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Το Καστελόριζο φυσικά είναι ελληνικό νησί», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας όμως ότι βρίσκεται περισσότερο στη Μεσόγειο παρά στο Αιγαίο. Με αυτή τη δήλωσή του θέλησε προφανώς να διασκεδάσει τα όσα είπε στην «Καθημερινή» ότι το χώμα του Καστελόριζου δεν συζητείται στα θέματα που αφορούν τις διμερείς διαφωνίες στο Αιγαίο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η «η Ελλάδα έχει τις δικές της τοποθετήσεις, αλλά πρέπει να συζητούνται τα θέματα ανοιχτά».
Θέλω να επισκεφθώ και την...Σπάρτη
Ο κ. Νταβούτογλου που επισκέπτεται την Ελλάδα, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, ουσιαστικά μένει στην Αθήνα μόνο μία ημέρα και εν συνεχεία Τετάρτη και Πέμπτη θα περιοδεύσει στη Θράκη και θα επισκεφθεί επίσης και την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη: «Η Θράκη είναι αναπόσπαστο κομμάτι μίας επικράτειας που δεν μπορώ να διαχωρίσω από την Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν εκλήθη να διασαφηνίσει ποίος είναι ο σκοπός της επίσκεψης του στην περιοχή.
Δήλωσε μάλιστα χαριτολογώντας ότι πάει στη Θράκη για να θαυμάσει τις ομορφιές τις περιοχής και πρόσθεσε ότι θέλει να επισκεφθεί στο μέλλον και την Σπάρτη για να ενημερωθεί για την ιστορία της. Έσπευσε πάντως να χαρακτηρίσει τη μουσουλμανική μειονότητα «στελέχη μιας γέφυρας ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών».
«Γέφυρα ειρήνης» χαρακτήρισε και το Αιγαίο, με τη διαφορά ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών, καλώντας μάλιστα (σε εμφάνισή του στο δελτίο του MEGA) την ελληνική κυβέρνηση «να περπατήσουμε χέρι_ χέρι»
«Ελλάδα_ Τουρκία να περπατήσουν χέρι_ χέρι»
Εκανε λόγο για «νέα φάση» στη συνεργασία, μακριά από τα παλιά στερεότυπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ανέφερε ως ενδεικτική την πυκνότητα των συναντήσεων των δύο υπουργών, μέσα σε 15 μήνες 7 φορές, χωρίς να υπολογισθούν οι επαφές στα διεθνή φόρα. Για τις διερευνητικές συνομιλίες ανέφερε ότι τοποθετούνται στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και ότι υπάρχει «επιτάχυνση».
Ως προς το κυπριακό, είπε ότι πρέπει να δούμε την ανατολική Μεσόγειο ως μία λεκάνη ειρηνικής συνύπαρξης: «Η Κύπρος πρέπει να ένα νησί ειρήνης», είπε συγκεκριμένα. Τέλος μιλώντας στο MEGA, και για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι αποτελεί ελληνική θέση ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν πετούν πάνω από τουρκικό έδαφος και επανέλαβε ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι θάλασσα που ενώνει τους δύο λαούς.
Δρούτσας: Υφαλοκρηπίδα από τον Εβρο έως το Καστελλόριζο
Το σημαντικότερο ωστόσο στη συνάντηση των δύο υπουργών ήταν το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ο κ. Δρούτσας, ενώπιον του κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο, χωρίς βεβαίως να υπάρξει αντίρρηση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «είμαστε προσηλωμένοι στην προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας» και ότι η Ελλάδα θα συμβάλει ώστε να υλοποιηθεί το όραμα Ελλάδα_ Κύπρος_ Τουρκία να συνεργάζονται ως πλήρη μέλη της ΕΕ για το κοινό τους μέλλον.
Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές, ανέφερε ότι «είμαστε προσηλωμένοι» αν και είναι μία δύσκολη προσπάθεια και υπάρχουν διαφορετικές θέσεις. Σημείωσε την ελληνική θέση ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και «είναι αυτονόητο», όπως υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει από τον Έβρο έως τα Καστελόριζο: «το πλαίσιο είναι σαφές, βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».
Σχετικά με την επίσκεψή του κ. Νταβούτογλου στη Θράκη, ο κ. Δρούτσας είναι ότι «είναι πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών» και ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των Ελλήνων πολιτών.
* Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και την ανάγκη ο λαός να βρίσκεται σε εγρήγορση για να ματαιώσει τα επικίνδυνα σχέδια νατοποίησης, συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και επιβολής ειδικού καθεστώτος για το Καστελόριζο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». * Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει στη Βουλή ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να επινοήσει τρόπους να βγάλει το Καστελόριζο έξω από την ανάπτυξη της ΑΟΖ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ