Type Here to Get Search Results !

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την επιστροφή στο ιστορικό κέντρο

Από το πιο δύσκολο και υποβαθμισμένο κομμάτι της πρωτεύουσας ξεκινά η φιλόδοξη προσπάθεια αντιστροφής με στόχο να ξαναγίνει η Αθήνα ανθρώπινη πόλη και να επιστρέψουν οι κάτοικοι στις γειτονιές της. Μια σειρά από μέτρα και οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της κατοικίας σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για την περιοχή που απλώνεται από την πλατεία Βάθη, τον Αγιο Παντελεήμονα μέχρι τα Κάτω Πατήσια και περικλείεται από τη Λιοσίων και την Πατησίων μέχρι την οδό Καυτατζόγλου. Στη λεωφόρο που επί δεκαετίες αποτελούσε ραχοκοκαλιά του εμπορίου και της αγοράς, απο τις 486 επιχειρήσεις οι 72 ήταν κλειστές (15%).
Η αρχή γενναίων παρεμβάσεων αποφασίστηκε να γίνει από τη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκτιμάται ότι το 40% των κατοίκων την έχουν εγκαταλείψει μετά το 2004, ενώ το φαινόμενο έχει κορυφωθεί τον τελευταίο χρόνο όπου έχουν πολλαπλασιαστεί τα «ενοικιαστήρια» και τα «πωλητήρια». Η συνεχής υποβάθμιση σε γειτονιές της πόλης, η εγκατάλειψη του αστικού ιστού, η συσσώρευση μεταναστών και η μετατροπή σε γκέτο όλο και περισσότερων περιοχών έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες πολίτες που αισθάνονται εγκλωβισμένοι στην ίδια τους τη γειτονιά.
Νέα «λουκέτα»
Την ίδια στιγμή, σωρηδόν κλείνουν καταστήματα. Καθημερινά καταγράφονται νέα λουκέτα στο κέντρο και στις παρόδους των μεγάλων οδικών αξόνων που εντείνουν τα φαινόμενα ερημοποίησης. Το πρόγραμμα, που δίνει οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή της κατοικίας αλλά και επαγγελματικών χώρων, πρόκειται να εφαρμοστεί ως «πιλότος» με την προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.
Η πρωτοβουλία, που προωθείται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης που ορίζεται από τις πλατείες Βάθη, Αττικής, Βικτωρίας και φτάνει μέχρι τα Κάτω και τα Ανω Πατήσια, αγκαλιάζοντας τα οικοδομικά τετράγωνα στις παρυφές των οδών Λιοσίων, Αχαρνών, Πατησίων έως το ύψος της Καυτατζόγλου.
«Πρόκειται για μία περιοχή που εκτείνεται σε 250 στρέμματα, όπου κατοικούν 80.000-100.000 άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στα μεσαία αστικά στρώματα. Εκεί τη δεκαετία του '70 υπήρξε έντονη ανέγερση κατοικιών 6-7 ορόφων με μεγάλη πυκνότητα.
Αυτή η περιοχή, αν και δεν ανήκει στο ιστορικό κέντρο για το οποίο πολλά λέγονται και γίνονται, έχει φάει κατάμουτρα την κρίση», λέει ο κ. Γιάννης Πολύζος, καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος του Οργανισμού. Το υπ. Περιβάλλοντος ξεκινά ένα στρατηγικό σχέδιο με πρώτο και κύριο μέτρο την ανάπλαση σε τρεις πλατείες (Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου Αχαρνών), ενώ μία πρώτη γεύση των κινήτρων θα δοθεί στις 9 Μαρτίου σε ειδική ημερίδα με τίτλο «Η πόλη εν κινήσει».
7 οικονομικά κίνητρα
Για την επιστροφή της κατοικίας στην περιοχή αυτή θα προβλέπονται οικονομικά κίνητρα όπως:
•Επιδότηση μέρους του τραπεζικού δανεισμού για αγορά α' κατοικίας.
•Μείωση ή πάγωμα των αντικειμενικών αξιών στις κατοικίες.
•Μείωση ή πάγωμα δημοτικών τελών, δημοτικού φόρου ή ΤΑΠ (αντίστοιχη μείωση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης).
•Κίνητρα για εγκατάσταση νέων επαγγελματιών.
•Αύξηση αφορολογήτου για πρώτη κατοικία (σήμερα προσδιορίζεται σε 200.000-250.000 με διαφοροποιήσεις μεταξύ αγάμων και εγγάμων).
•Απαλλαγή από τον φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής ποσών πάνω από το όριο των 200.000 € για ανέγερση α' - β' κατοικίας.
•Παράταση για μία πενταετία στην περιοχή μελέτης της αναστολής στην εφαρμογή του «πόθεν έσχες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ