Type Here to Get Search Results !

Μήνυμα εντός και εκτός συνόρων

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ανακοίνωση, κατακεραυνώνοντας την τρόικα για το «ύφος» των δηλώσεών της από το Ζάππειο την Παρασκευή το μεσημέρι, δείχνει τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου προς τους «δανειστές», αλλά και την απόφαση να μη δεχτεί εν συνεχεία παρόμοιου τύπου παρεμβάσεις.
Παράλληλα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι παρά το αρχικό γύρισμα της πλάτης από τη ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για διάλογο σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, ο Γιώργος Παπανδρέου θα «επανέλθει» διεκδικώντας «καθαρές θέσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς για το μέλλον της χώρας.
Ενα «φιλόδοξο» πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μαζί με νέες «ανατροπές» με την «υπογραφή» του οικονομικού επιτελείου, έχει ήδη σχεδιαστεί με στόχο κατ΄ αρχάς τη μείωση του χρέους - ωστόσο η κυβέρνηση εξέφρασε τουλάχιστον τη δυσφορία της για το ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας προσδιόρισαν το ποσόν των 50 δισ. μέχρι το 2015. Στην επίσημη ανακοίνωση «υπενθυμίζεται» ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και έχει σχεδιασμό για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου («δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης»), ενώ εξαπολύονται βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για το «φιρμάνι» της τρόικας.
«Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές προς όλους τους εταίρους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στρέφοντας το ενδιαφέρον στη δύναμη της λαϊκής εντολής. «Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε συγκεκριμένα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε έτοιμη προς τους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή, για τη συμμετοχή στον διάλογο μέσω των εκπροσώπων τους που θα ορίσουν. Το plan 2012-2015 αποτελεί το θέμα συζήτησης, την οποία η κυβέρνηση θα εξαντλήσει μέχρι τον Μάρτιο, αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να καταθέσει τότε το οριστικό σχέδιο στην ΕΕ, προς έγκριση εν συνεχεία από το υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο και προς ψήφιση από τη Βουλή τον Μάιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η επιστολή -με εντολή του πρωθυπουργού- εστάλη και προς τους κ.κ. Κουβέλη και Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι εν τω μεταξύ δεν αρνούνται τον διάλογο - ούτε μιλούν εκ των προτέρων για τη στάση τους στη Βουλή τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου -σύμφωνα με συνεργάτες του- δεν πρόκειται να υιοθετήσει «ευκαιριακές κινήσεις τακτικισμού». Δεν έχει στο μυαλό του εκλογές.
«Βιώσιμες λύσεις»
Οι γνωρίζοντες, πάντως, λένε ότι το κοντέρ θα μηδενιστεί κατά έναν τρόπο μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής (τον Μάρτιο ή αργότερα...) σχετικά με τη λύση-πακέτο για το ευρωπαϊκό χρέος. Οπερ σημαίνει ότι όλα τα δεδομένα επανεξετάζονται και η κυβέρνηση «αποφασίζει για βιώσιμες λύσεις». Τη φράση υπογραμμίζει στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου εκτιμώντας ότι η βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει, παρά τις δυσκολίες, υπερβαίνει επιμέρους, μικρότερες αν και δυνατές «κρίσεις».
Από την άλλη πλευρά, στο Μέγαρο Μαξίμου διακρίνουν «αμηχανία» από υπουργούς, οι οποίοι αν και «δουλεύουν σκληρά και παράγουν σε πρωτόγνωρους ρυθμούς πολιτική», να λειτουργήσουν συλλογικά, αναγνωρίζοντας ότι ο κοινός στόχος είναι σύνθετος. «Είναι το... δάσος και όχι το δέντρο του κάθε υπουργείου», δηλώνει εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού, σε μια εξομολόγηση προς το «Εθνος της Κυριακής» για την τακτική που ακολουθούν αρκετοί στην κυβέρνηση και για την οποία ετοιμάζουν επέμβαση «χειρουργικού τύπου».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ