Type Here to Get Search Results !

•Οδηγός για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

Εντυπωσιακά αυξημένη εμφανίζεται η κινητικότητα στις Πολεοδομίες της χώρας, καθώς, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες σπεύδουν με την είσοδο του φθινοπώρου να επωφεληθούν από την πολεοδομική ασυλία διάρκειας 40 ετών, που τους δίνει η πολιτεία, με την προϋπόθεση καταβολής προστίμου για την αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριων χώρων.
Από τις 350 αιτήσεις για ρύθμιση που ήταν η ημερήσια επίδοση στα τέλη Αυγούστου και τις 1.600 των αρχών του Σεπτεμβρίου, οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, σε περισσότερες από 2.200 ημερησίως, γεγονός που οδηγεί στελέχη του Υπουργείου να κάνουν λόγο για «τρομακτική αύξηση».
«Πρωταθλήτρια» υπηρεσία στην υποδοχή αιτήσεων είναι η Διεύθυνση Πολεοδομίας Νότιου Τομέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής (Παλλήνη), ακολουθούμενη από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αγ. Παρασκευή) και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Νότιου Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αργυρούπολη). Την Αθήνα ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια, ο νομός Έβρου είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον νομό Σερρών. Στην τελευταία θέση είναι ο νομός Φωκίδας, έπεται ο νομός Κεφαλληνίας - Ιθάκης και ακολουθούν οι νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Καστοριάς, Ροδόπης, και Σάμου.
Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση ημιυπαίθριων, που έχουν υποβληθεί, υπερβαίνουν έως στιγμής τις 90.000. Ωστόσο, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος εκτιμά ότι σε 1,5 εκατομμύρια κτήρια σε όλη τη χώρα υπάρχει ζήτημα με «κλεισμένους» ημιυπαίθριους, ή άλλους χώρους, που έχουν αλλάξει χρήση.
Σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο συναλλαγής προστίμων, ο μεγαλύτερος μ.ο. στην καταβολή της πρώτης δόσης καταγράφεται στη Βουλιαγμένη (29.000 ευρώ) και ακολούθως, στην Κηφισιά (23.000 ευρώ). Όλες, δε, οι πολεοδομίες ανταποκρίνονται στη ζήτηση για ρύθμιση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων, επισημαίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
«Το κλίμα είναι θετικό και οι ίδιες οι πολεοδομίες έχουν αντιληφθεί ότι, επειδή δεν θα δοθεί παράταση, πρέπει να βρουν τρόπους, ώστε να διαχειριστούν τη διαδικασία. Υπάρχει, γενικά, πνεύμα συνεργασίας. Οι πολεοδομίες θα βρουν τρόπους, είτε με βάρδιες, είτε δουλεύοντας το απόγευμα, για να αντιμετωπιστεί αυτός ο όγκος. Υπάρχει θετική διάθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και οι πολεοδομίες έχουν κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική», δηλώνει η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά. Η προθεσμία για τη δήλωση των ημιυπαίθριων λήγει την 28η Δεκεμβρίου 2010 και όπως κάνει σαφές η κα Καλτσά «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».
Για όσους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση, η πολιτεία επιφυλάσσει «σαφάρι» ελέγχων, μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στην περίπτωση μη δήλωσης του ημιυπαίθριου, ή μη εξόφλησης της εισφοράς για τη ρύθμιση, ο χώρος θα υπαχθεί στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου (σσ. του ημιυπαίθριου, που δεν δηλώθηκε) και πρόστιμο διατήρησης του συγκεκριμένου αυθαιρέτου 5% επί της αξίας του, κατ΄έτος. Προς το παρόν, έχουν ήδη αρχίσει οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι επί των δηλώσεων, που έχουν ήδη υποβληθεί.
«Οι πολεοδομίες είναι έτοιμες, εφόσον αυτοί οι έλεγχοι εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους», υπογραμμίζει η κα Καλτσά και καθησυχάζει, παράλληλα, τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση ως προς τα ερωτήματα, τα οποία διατυπώνονται συχνά. Ο δήμος και η ΔΕΗ δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά μετά τη ρύθμιση του ημιυπαίθριου χώρου, καθώς γίνεται σαφές στην παράγραφο 6 της εγκυκλίου 5/3-5-2010 του ΥΠΕΚΑ ότι «δεν επιβάλλονται νέα πρόστιμα για τους ρυθμισθέντες χώρους και δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι και εισφορές». Διευκρινίζει, επίσης, ότι με αυτή τη ρύθμιση δεν επηρεάζονται τα κοινόχρηστα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ