Type Here to Get Search Results !

"Βόμβα" η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

"Ωρολογιακή βόμβα" αποτελεί πλέον για τη χώρα μας η παιδική παχυσαρκία, η οποία απειλεί να ανατρέψει στο εγγύς μέλλον το κοινωνικό και οικονομικό "προφίλ" της Ελλάδας! Το 40% των Ελληνόπουλων είναι ήδη παχύσαρκα και υπέρβαρα, με σαφή αυξητική τάση σε σχέση με παλαιότερες επιστημονικές εκτιμήσεις, ενώ το οικονομικό κόστος των νοσοκομειακών εισαγωγών οι οποίες έχουν σχέση με την παιδική παχυσαρκία υπερτριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ!
Αυτά τονίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Λεκάκης, με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, το οποίο άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στην Αθήνα.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι πλέον μείζον πρόβλημα για το μέλλον της χώρας, καθώς αυτά τα παιδιά θα παραμείνουν σε ποσοστό 50 - 80% παχύσαρκοι ενήλικες, με συνέπεια την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδους διαβήτη και πολλών άλλων ασθενειών οι οποίες πλήττουν τους παχύσαρκους. Σε πρόσφατη μελέτη της Β΄ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής σε σχολεία του Περιστερίου, το 10% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και το 10% παχύσαρκα. Στα παχύσαρκα παιδιά η αρτηριοσκλήρυνση αρχίζει νωρίς. Ο βαθμός παχυσαρκίας σχετίζεται με την παθολογική λειτουργία των αγγείων, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη αρτηριοσκλήρυνσης.
Στοιχεία της μελέτης της Β' πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής δείχνουν επίσης ότι ο μέσος χρόνος εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε παιδιά άνω των 12 ετών είναι 6,4 ώρες την εβδομάδα και μόνον 1,7 ώρες για αθλητικές δραστηριότητες. Ο χρόνος των εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη σκλήρυνση των αρτηριών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ