Type Here to Get Search Results !

Ευρεία συζήτηση υποψήφιων για το ιστορικό κέντρο

Τα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και προτάσεις για τη βελτίωση της επικρατούσας κατάστασης, ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ κατοίκων και φορέων της «καρδιάς» της πόλης και υποψηφίων δημάρχων της, υποψηφίων περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων, που οργανώθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Κουμουνδούρου (λόγω βροχής, έγινε στο κτήριο της ΣΒΙΕ), με πρωτοβουλία της MOnuMENTA και του πολιτιστικού συλλόγου «Παναθήναια». Η Ειρήνη Γρατσία, εκ μέρους της MOnuMENTA, χαρακτήρισε την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο «ανεξέλεγκτη και αδιέξοδη εξαιτίας της εγκληματικότητας, της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, της δυστυχίας και της καταπάτησης δικαιωμάτων διαφόρων κοινωνικών ομάδων». Πρόσθεσε ότι «λύση στο άμεσο μέλλον δεν διαφαίνεται» και επισήμανε ότι «η όποια λύση δεν πρέπει να αναζητηθεί στην κατεύθυνση των κατασταλτικών μέτρων, αλλά ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης με ταυτόχρονη διατήρηση της ταυτότητας του ιστορικού κέντρου».
Ο Γιώργος Καμίνης, επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη», έθεσε ως προτεραιότητα την ύπαρξη στεγαστικής πολιτικής εκ μέρους του δήμου, «γεγονός, που με εξαίρεση τον δήμο της Αθήνας, εδώ και χρόνια υπάρχει σε όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δήμους», μέσω της επιδότησης της κατοικίας για νέα ζευγάρια, καθώς αυτό θα συμβάλει στην επιστροφή κατοίκων και εμπορικών επιχειρήσεων στο κέντρο. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ζήτημα των αστέγων προσφύγων και τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ασύλου, καθώς «οι περισσότεροι επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα». Σχετικά με τους παράνομους μετανάστες μίλησε υπέρ της εξασφάλισης στέγης γι αυτούς σε δημόσια κτήρια, καθώς επίσης και της χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας, προκειμένου να μην ασχοληθούνται με παράνομες δραστηριότητες.
Ο Λευτέρης Σκιαδάς, υποψήφιος με την παράταξη Κακλαμάνη, αντιδήμαρχος Αθήνας και πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη «να σταματήσουν να έρχονται νέοι αλλοδαποί στην πόλη» και επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, καθώς και σε ήπιες πολεοδομικές παρεμβάσεις σε επτά όμορες γειτονιές του ιστορικού κέντρου, δίνοντας έμφαση στη δράση της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος και άλλων αλλοδαπών στην πόλη. Η Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια δήμαρχος από την «Ανοιχτή Πόλη», υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης ενός οργανωμένου σχεδίου κοινωνικού, κατασταλτικού και πολεοδομικού χαρακτήρα. Σχετικά με το πώς μπορεί να αποφορτισθεί η κατάσταση, μίλησε για την ανάγκη καθαριότητας και εξωραϊσμού των δημόσιων χώρων, κλεισίματος των νυχτερινών κέντρων, που προκαλούν ηχορύπανση, ενίσχυσης της κατοικίας στο κέντρο, διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενίσχυσης των κοινωνικών δομών με πολλαπλασιασμό των συσσιτίων στις γειτονιές, περίθαλψη των αστέγων σε κέντρα ημέρας και αύξηση των δημόσιων ιατρείων. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη «η ΕΛΑΣ να διαλύσει τις συμμορίες του εγκλήματος, που συνδεονται με ακραία στοιχεία», αλλά και την άλλη, της αποκέντρωσης των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ. Για τους μετανάστες ζήτησε την αναθεώρηση του «Δουβλίνο 2», τη χορήγηση ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες και την ανάγκη χρησιμοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για στέγαση των άστεγων μεταναστών και προσφύγων
Ο Γιώργος Αμυράς, υποψήφιος του «Επιμένουμε Αθήνα», επικεντρώθηκε στο θέμα του παρεμπορίου και πρότεινε τη δημιουργία μικρών, υπαίθριων, κλειστών αγορών νόμιμων μεταναστών, αγορές στις οποίες θα πωλούνται προϊόντα από καταστήματα και θα παρέχεται δυνατότητα συμμετοχής στη συγκεκριμένη δραστηριότητα και παράνομων μεταναστών, αφού πρώτα καταγραφούν. Για τη στέγαση των αστέγων πρότεινε τη χρήση εγκαταλελειμμένων χώρων του δήμου μετά την ανακαίνισή τους, με τη βοήθεια χορηγών. Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, τάχθηκε υπέρ ενός «δημιουργικού ακτιβισμού» των πολιτών έξω από την Κατεχάκη. Ο Γιάννης Μηλιός, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Αλέξη Μητρόπουλο, διέβλεψε ότι η κατάσταση στο κέντρο θα επιδεινωθεί, καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης θα πλήξουν και νέες κατηγορίες πολιτών, ιδιαίτερα τους νέους και τους ηλικιωμένους. Υποστήριξε ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δεν θα διαλύσουν τις συμμορίες του εγκλήματος και τόνισε την αναγκαιότητα για θεσμούς και δράσεις υποστήριξης ευπαθών ομάδων, καθώς και για την χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες. Ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την «Ελεύθερη Αττική» του Αλέκου Αλαβάνου, υποστήριξε ότι με το Μνημόνιο θα χειροτερέψει η κατάσταση, θα δημιουργηθούν νέα γκέτο και «αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικά μέτρα». Δήλωσε ότι τον καλύπτει στα "τεχνικά θέματα" η ομιλία της Ελένης Πορτάλιου και πήρε θέση κατά ενός " λαμπερού, εξωραισμένου κέντρου που θα διώχνει τους φτωχούς". Εξ άλλου χαρακτήρισε επίκίνδυνες όχι μόνο τις συμμορίες του εγκλήματος αλλά και αυτούς που " ξυλοκοπούν μετανάστες στον Αγιο Παντελεήμονα".
Ο Γρηγόρης Ψαριανός, υποψήφιος περιφερειάρχης με τη Δημοκρατική Αριστερά, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το κέντρο αφέθηκε να γίνει έτσι και να υποβαθμιστεί, προκειμένου να επωφεληθούν στη συνέχεια οικονομικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την αγορά γης». Κάλεσε τους πολίτες «να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της άθλιας διαπλοκής», εκτιμώντας ότι συνολικά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από τον συντονισμό επιτροπών πολιτών και υπηρεσιών του δήμου, της Περιφέρειας και της κεντρικής εξουσίας. Ο Κώστας Διάκος, υποψήφιος περιφερειάρχης των Οικολόγων Πρασίνων είπε ότι η Περιφέρεια μπορεί να παρέμβει μέσα από την πρόνοια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όσον αφορά τους τομείς της στέγασης, της ασφάλειας και της υγιεινής, και παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης της εγκληματικότητας, την οποία χαρακτήρισε «οριζόντια», με την έννοια ότι συμμετέχουν σε αυτήν συμμορίες Ελλήνων και αλλοδαπών στους τομείς ναρκωτικά, πορνεία, παρεμπόριο. Για τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, που προέρχονται από την υποβάθμιση, χαρακτήρισε «λάθος» τη λογική της σύγκρουσης, που έχει υιοθετηθεί στον Αγιο Παντελεήμονα, όπως επίσης και τη λογική κατάληψης δημόσιων χώρων, όπως αυτή εκφράσθηκε στην περίπτωση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων, αξιολογώντας ως καλύτερη την λύση που υιοθετήθηκε στα Εξάρχεια με την κινητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και την προσέγγιση των ευπαθών ομάδων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ