Type Here to Get Search Results !

Αθήνα: «Ιστορικός τόπος»,

του Θανάση Μέτσιου
Μπορεί ένας κήπος να αποτυπώσει την ιστορία ενός κράτους; Όταν πρόκειται για τον Εθνικό Κήπο μπορεί. Άλλωστε, ο χαρακτηρισμός του, ως ιστορικού τόπου, προτάθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και έλαβε θετική γνωμοδότηση.
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Εθνικού Κήπου», Θεόδωρος Μπεχράκης, ο κήπος δικαιούται να χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, γιατί πληροί όλες τις προϋποθέσεις και είναι συνδεδεμένος με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
«Εδώ και καιρό διεκδικούμε να συμβεί αυτό, γιατί μέσα στην εξέλιξη λειτουργίας του κήπου αποτυπώνονται τα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας», σημειώνει και προσθέτει ότι αυτό θα βοηθήσει να εξασφαλιστούν επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς για τη συντήρηση και ανάπτυξη του κήπου.
Προχωρά, εξάλλου, η μελέτη που έχει ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπλαση του κήπου, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Η ανάπλαση αφορά, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, τις υποδομές του κήπου. «Από πλευράς πρασίνου ο κήπος είναι σε καλή κατάσταση. Υπάρχει, όμως, μία αθέατη πλευρά, αυτή των υποδομών και των εγκαταστάσεων, που ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα. Αυτές θέλουμε να βελτιώσουμε για να γίνει περισσότερο λειτουργικός», τόνισε ο κ. Μπεχράκης. Το έργο της ανάπλασης είναι προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση θα προβλέπει τη δημοπράτηση του έργου από τον δήμο Αθήνας, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, ενώ θα προκηρυχθεί μελέτη προϋπολογισμού 370.000 ευρώ για την αποκατάσταση του ζωολογικού κήπου, του βοτανολογικού μουσείου, του χώρου, που βρίσκεται το ρωμαϊκό μωσαϊκό και την αποκατάσταση του μαντρότοιχου της Ηρώδου του Αττικού. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της χλωρίδας και την απομάκρυνση της ξερής βλάστησης.
Σε ό,τι αφορά το βοτανολογικό μουσείο, ο κ. Μπεχράκης είπε ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο, καθώς κανένα κτήριο μέσα στα όρια του κήπου δεν διαθέτει άδεια. Με τον χαρακτηρισμό του, όμως, ως ιστορικού τόπου, αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν και έτσι θα λειτουργήσει το μουσείο, που θα έχει ως στόχο να αποτελέσει τόπο επίσκεψης των παιδιών.
Αναφερόμενος στο θέμα της παραχώρησης του κήπου στον δήμο της Αθήνας για τα επόμενα 90 χρόνια, ο κ. Μπεχράκης είπε ότι ο κήπος δεν κινδυνεύει από περίπτωση κακοδιαχείρισης ή εμπορικής εκμετάλλευσης, καθώς τόσο από τον νόμο παραχώρησης, αλλά και συνεπεία του χαρακτηρισμού του ως ιστορικού τόπου, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας του, δεδομένου ότι κάθε παρέμβαση θα πρέπει να έχει και την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Την εισήγηση θα κάνουν από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και από τη Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς οι Ν. Διβάρη - Βαλάκου και η Α. Αθανασιάδου. Οι δύο εισηγήτριες τονίζουν ότι «ο κήπος πρέπει να χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος, διότι πρόκειται για ένα μοναδικό στην Ελλάδα και ιδιαίτερα αξιόλογο παράδειγμα αρχιτεκτονικής τοπίου με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού σχεδιασμού του 19ου αιώνα και με ιδιαίτερο βοτανολογικό ενδιαφέρον. Αποτελεί τόπο στον οποίο έχουν αποτυπωθεί διαδοχικές εξελικτικές φάσεις της νεώτερης ιστορίας των Αθηνών και έχει άρρηκτα συνδεθεί στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της πόλης με σημαντικές καμπές της ιστορίας του ελληνικού κράτους, καθώς και με την καθημερινή ζωή τους».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ