Type Here to Get Search Results !

«Πράσινες» επενδύσεις 44,4 δισ. ευρώ

Το «μανιφέστο» της Πράσινης Ανάπτυξης παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη στο συνέδριο του Economist για την πορεία της Κλιματικής Αλλαγής μετά την Κοπεγχάγη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. «Η στροφή για την πράσινη ανάπτυξη είναι μονόδρομος», δήλωσε η υπουργός και αναφέρθηκε στα τεράστια προγράμματα κινήτρων που προωθούνται αυτή τη στιγμή στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες, ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Το ερώτημα δεν είναι αν θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία προς μια πράσινη κατεύθυνση αλλά ο τρόπος, δηλαδή η ποιότητα των επενδύσεων και η ταχύτητα της μετάβασης», τόνισε με νόημα η κ. Μπιρμπίλη. Υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει δέσμια παρωχημένων συνταγών και κάλεσε όλους τους πολίτες -εργαζομένους και επιχειρηματίες- να συμμετέχουν σε μια πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει με ταχύτητα σε άλλες χώρες. «Πρέπει να αλλάξουν επιλογές του παρελθόντος, όπως η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης σε επιδοτήσεις και μόνο, η στήριξη του τουρισμού στο μαζικό πρότυπο του ήλιος και θάλασσα και η στήριξη της ανάπτυξης στην οικοδομή».
Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου ΠΕΚΑ προβλέπει πράσινες επενδύσεις ύψους 44,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, οι οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερες από 210.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 27.000 αφορούν προσωπικό μόνιμης απασχόλησης. Στόχος είναι, όπως είπε, η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο κλάδος των κατασκευών, των εγκαταστάσεων και παραγωγής εξοπλισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών και των μελετών.
Ειδικά για τον τομέα των κατασκευών, είπε πως μπορεί να αναπτυχθεί ραγδαία, εκμεταλλευόμενος τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Αθήνα 2014» και «Θεσσαλονίκη 2012», για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, αλλά κυρίως από την ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση του μεγάλου κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Τέσσερις πυλώνες
Ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του περιβαλλοντικού προγράμματος που είναι 1) η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα, 2) η αειφόρος διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων, 3) η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον και 4) η ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ