Type Here to Get Search Results !

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν την εφορία

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο προϋπολογισμός του 2010 αλλά και όλες οι προβλέψεις που περιλαμβάνει το Μνημόνιο με την Τρόικα για το 2011, εξαιτίας της κρίσης στην οικοδομή και την αγορά ακινήτων. Μέσα στο επόμενο έτος το Μνημόνιο έχει προϋπολογίσει έσοδα της τάξης τουλάχιστον του 1,5 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία.
Πρόκειται όμως για έσοδα που βρίσκονται στον «αέρα» εξαιτίας της μεγάλης κρίσης στην κτηματαγορά, της απροθυμίας των ιδιοκτητών να ρυθμίσουν τους ημιυπαίθριους χώρους αλλά και του θολού τοπίου που επικρατεί σε σχέση με τα αυθαίρετα. Ομως, εκτός από το 1,5 δισ. για την επόμενη χρονιά, στον αέρα είναι και τα φετινά έσοδα από τους ημιυπαίθριους, άλλα 600 εκατ. ευρώ δηλαδή, που προβλέπονται στο νέο αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου.
Αυτό το ποσό έχει υπολογίσει για το 2010 το οικονομικό επιτελείο ότι θα εισπράξει, καθώς, σύμφωνα και με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, «η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους μπορεί να αποφέρει τουλάχιστον 800 εκατ. το χρόνο», ενώ συμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος το ποσό αυτό μειώνεται στα 600 εκατ. λόγω περιορισμένων προσδοκιών.
Απροθυμία
Ομως, οι μόλις 64.000 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας, δεν έχουν αποφέρει περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μόλις τα 10 εκατ. έχουν μπει στα κρατικά ταμεία και τα υπόλοιπα 8 εκατ. στο λεγόμενο «πράσινο» ταμείο. Επομένως, μέσα στους επόμενους 3,5 μήνες που διαρκεί η ρύθμιση Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους και τις άλλες παρανομίες στην οικοδομή, θα πρέπει να συγκεντρωθούν άλλα 590 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις), αλλιώς δημιουργείται μεγάλη «μαύρη τρύπα». Κι αν για το 2010 πέσουν έξω μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια (ανάλογα με το πόσοι τελικά θα σπεύσουν να κάνουν ρύθμιση και να πληρώσουν τα πρόστιμα), το 2011 μπορεί να σκάσει μεγαλύτερη «βόμβα» από τον κλάδο των ακινήτων.
Οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων, πάντως, προειδοποιούν για δημοσιονομικό «Βατερλό», κυρίως από την πλευρά των εσόδων από ημιυπαίθριους αλλά και από τις αγοραπωλησίες, που έχουν παγώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπουν πως η χρονιά θα κλείσει με συναλλαγές που θα κινηθούν γύρω στις 50.000, όταν πέρυσι ήταν περισσότερες από 90.000.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, για την αγορά ακινήτων προβλέπονται τα εξής μέτρα τα οποία κρίνονται φυσικά απόλυτα απαραίτητα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μέσω της αύξησης των εσόδων...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ