Type Here to Get Search Results !

Ντόμινο λουκέτων το Φθινόπωρο

Τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής ύφεσης εξακολουθούν να μετρούν οι λιανέμποροι και διαπιστώνουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι αρχικώς πίστευαν. Στο σύνολό τους είναι δυσαρεστημένοι με τις πωλήσεις τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, αφού ο φετινός μέσος όρος της πτώσης ξεπέρασε το 25%, ενώ πέρυσι διαμορφώθηκε γύρω στο 22% - 24%».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων, που προχώρησαν σε διεξοδικές έρευνες στις περιοχές τους, προκύπτει ότι ανεξαρτήτως του ποσοστού μείωσης, 8 στους 10 εμπόρους επιβεβαίωσαν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, ενώ 2 στους 10 δήλωσαν ότι ο τζίρος τους παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα. Όπως εκτιμάται, η καθίζηση στον τζίρο της αγοράς, συγκριτικά με πέρσι, οφείλεται σε έναν βαθμό στο γεγονός ότι οι έμποροι έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές στα εμπορεύματά τους, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό, έστω κι αν αυτό αποβαίνει εις βάρος του τζίρου και φυσικά της κερδοφορίας τους.
Μείωση κατανάλωσης
Γενικότερα, η αγορά είναι επηρεασμένη από ένα βαρύ ψυχολογικό και οικονομικό «σύνδρομο». Μικροί και μεγάλοι λιανέμποροι εκφράζουν το φόβο ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα δουν ακόμη χειρότερες μέρες, καθώς η πτώση της κατανάλωσης εκτιμάται πως θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Προβλέπουν «μαρασμό» της αγοράς, βαθιά ύφεση, υψηλή ανεργία, ενώ τα «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), πάνω από 60.000 επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες) όλων των κλάδων βρίσκονται στο «κόκκινο» και πολλές από αυτές θα εξαναγκαστούν να κλείσουν ως το τέλος του 2010. Από τις αρχές του έτους, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών του λιανεμπορίου έχει προχωρήσει σε μορφές μέτρων που έχουν αυτήν ακριβώς τη στόχευση: Να προλάβουν τα χειρότερα, θωρακίζοντας τα οικονομικά τους ενόψει των δύσκολων ετών που έρχονται.
Πάγωμα επενδύσεων
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες, ενώ δεν λείπουν οι εταιρείες που έχουν παγώσει επ’ αόριστον επενδύσεις, αναδιαρθρώνουν τις δομές τους, μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες και αποχωρούν από ζημιογόνες δραστηριότητες. Η περιστολή των δαπανών, ωστόσο, δεν αποτελεί «πανάκεια» για την αντιμετώπιση της κρίσης εάν δεν συνδυάζεται με μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη, δίνουν προοπτική στις εταιρείες και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων στελεχών, εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ο ελληνικός κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ύφεση, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μήνα με το μήνα μεγαλώνει ο αριθμός των επιχειρήσεων που ξεκινά πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για την αναχρηματοδότηση των δανείων του και να δώσει λύση στο οικονομικό του αδιέξοδο.
Όπως χαρακτηριστικά λέγεται σε κύκλους της αγοράς, «η κατάσταση στον κλάδο του εμπορίου είναι χειρότερη ακόμη κι από τις χειρότερες προβλέψεις» και η διαπίστωση αυτή δεν αφορά βέβαια μόνο τις μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου, η πραγματική κατάσταση αποτυπώνεται και από τα καταστήματα που ξενοικιάζονται και παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ