Type Here to Get Search Results !

Φρένο στην επέκταση της Αθήνας

Τέλος στην επέκταση της πρωτεύουσας στα προάστια επιχειρεί να βάλει ο Οργανισµός Ρυθµιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Παράλληλα, επεξεργάζεται συγκεκριµένα κίνητρα προκειµένου το Κέντρο της Αθήνας να γίνει ελκυστικό για την επιστροφή των κατοίκων.
Η ιδέα της σταδιακής µείωσης της εκτός σχεδίου δόµησης κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αφού η νέα ευρωπαϊκή αντίληψη, σύµφωνα µε ειδικούς, είναι όχι στις επεκτάσεις που συνοδεύονται από νέες υποδοµές και αναβάθµιση των κέντρων. «Η πολιτική που θα ακολουθηθεί στο πλαίσιο του νέου Ρυθµιστικού Σχεδίου (έως το 2020) είναι να µπει µια «κόκκινη γραµµή» στην επέκταση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης µε επιστροφή στις κατοικίες τού κέντρου της πόλης για να αντιµετωπιστούν τα γκέτο που έχουν δηµιουργηθεί από την εγκατάλειψη», λέει ο πρόεδρος του Ρυθµιστικού Σχεδίου της Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος.
Ενα από τα «εργαλεία» που σχεδιάζεται να χρησιµοποιηθούν για την αναχαίτιση των επεκτάσεων των πόλεων είναι η σταδιακή µείωση της εκτός σχεδίου δόµησης έως το 2020. «Αυτό µπορεί να γίνει είτε µε την κατάργηση των παρεκκλίσεων, µε τη µη ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης, µε τη θεσµοθετηµένη προστασία όλων των ορεινών όγκων της Αττικής (το 1/3 του Λεκανοπεδίου είναι ορεινός όγκος) και την απαγόρευση της δόµησης σε ρέµατα και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», επισηµαίνει ο κ. Πολύζος.
Την ίδια ώρα, τίθεται επί τάπητος το θέµα της επιστροφής των κατοίκων στο Κέντρο της Αθήνας. Ολοι πλέον συµφωνούν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της κατοικίας και των επαγγελµατικών δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης. Μέχρι στιγµής ωστόσο, δεν έχει γίνει καµία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση για να αποφασίσει κάποιος να κατοικήσει στο Κέντρο αλλά και να µην εγκαταλείψουν οι έµποροι τις επιχειρήσεις τους.
Ο Οργανισµός Ρυθµιστικού Σχεδίου προτείνει συγκεκριµένα µέτρα: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας, σύµφωνα µε τα κριτήρια του Οργανισµού Εργατικής Εστίας. Επίσης να υπάρξει επιδότηση µέρους του τραπεζικού δανεισµού για αγορά πρώτης κατοικίας ή άλλης επαγγελµατικής επιθυµητής επένδυσης.
Να γίνει αναπροσαρµογή των δηµοτικών τελών, αλλά και αναπροσαρµογή των τιµών του συστήµατος του αντικειµενικού προσδιορισµού ακινήτων, το οποίο επιδρά στην αγορά πρώτης κατοικίας. Περιµένουµε την τοποθέτηση του υπουργείου Οικονοµικών», επισηµαίνει ο κ. Πολύζος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ