Type Here to Get Search Results !

Με διάλογο οι αλλαγές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Τον διάλογο για τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες θα κωδικοποιηθούν με νέο νόμο πλαίσιο για τη λειτουργία της μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχίζει το υπουργείο Παιδείας.
Η Αννα Διαμαντοπούλου συναντήθηκε χθες με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) και τους ενημέρωσε για την έναρξη του διαλόγου, ενώ στο τέλος του μήνα οι πανεπιστημιακοί θα ενημερωθούν και από τον Πρωθυπουργό για τις λεπτομέρειες των δομικών και θεσμικών αλλαγών που προωθούνται, όπως η επικείμενη χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με κλεισίματα, αλλαγές γνωστικού αντικειμένου και συγχωνεύσεις τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση, η πλήρης αυτοτέλεια των ιδρυμάτων σε συνδυασμό με την κοινωνική λογοδοσία, η αλλαγή του τρόπου διοίκησης με συμμετοχή και κοινωνικών παραγόντων σε συμβούλια διοίκησης των ιδρυμάτων, η θέσπιση Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά περιφέρεια, οι αλλαγές στη διαδικασία εκλογών των καθηγητών και στον τρόπο ψηφοφορίας των φοιτητών κ.ά. Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε επίσης ότι τα ιδρύματα που δέχονται πολλούς πρόσθετους φοιτητές από μετεγγραφές θα λάβουν και πρόσθετα κονδύλια.
«Οι άξονες τους οποίους αναφέραμε για τις αλλαγές είναι κοινής αποδοχής. Θεωρώ ότι είναι μια καλή βάση για όλη τη συζήτηση που θα γίνει το φθινόπωρο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ν. Σταυρακάκης ανέφερε ότι οι πανεπιστημιακοί είναι θετικοί στη χωροταξική αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο ή αλλαγή αντικειμένων για κάποια τμήματα, εφόσον αυτή σχεδιαστεί κατόπιν σοβαρού διαλόγου. Οι πανεπιστημιακοί πάντως διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα για υπερβολική καθυστέρηση στη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων των ΑΕΙ λόγω αλλαγών στη διαδικασία αξιολόγησής τους. Μάλιστα με επιστολή-τελεσίγραφο προς τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ιω. Πανάρετο δηλώνουν ότι αν δεν ξεπαγώσει η χρηματοδότηση μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Θετικοί για το λουκέτο
Οι πανεπιστημιακοί είχαν θετική αντίδραση για το λουκέτο που έβαλε πριν από ημέρες το υπουργείο Παιδείας σε δύο κολέγια επειδή δεν παρουσίασαν συνεργασίες με ξένα ιδρύματα και δεν έλαβαν άδεια λειτουργίας ως Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.
Για το ζήτημα αυτό η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε χθες ότι τα εν λόγω εκπαιδευτήρια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήματα για να γίνουν Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και να παρέχουν άλλου επιπέδου εκπαίδευση, τονίζοντας ότι έχουν ευθύνη απέναντι στους σπουδαστές τους. Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι θα μπει τάξη και θα τεθούν κανόνες στο τοπίο της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, σημειώνοντας πάντως ότι η νέα δυνατότητα σύνδεσης των δομών αυτών (ΙΕΚ, Κολέγια κ.λπ.) με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση μέσω «σπονδυλωτών» προγραμμάτων σπουδών και πιστωτικών μονάδων, δεν αφορά το σύστημα πρόσβασης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ