Type Here to Get Search Results !

Αθήνα- ΔΕΘ χωρίς(;) διόδια

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» έγραφε ο Ντάριο Φο το 1974, κάτι που το κάνουν πράξη εν έτει 2010 πολίτες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν διόδια στις εθνικές οδούς. Μάλιστα για τον λόγο αυτόν έχουν ιδρυθεί κατά τόπους «επιτροπές αγώνα» πολιτών και κατοίκων ενάντια στα διόδια, οι οποίες έχουν σκοπό την πλήρη κατάργηση των διοδίων στις εθνικές οδούς. Οι κάτοικοι οι οποίοι συμμετέχουν στις εν λόγω επιτροπές αγώνα έχουν προβεί ήδη σε αρκετές κινητοποιήσεις, κατά καιρούς πραγματοποιούν καταλήψεις επιτρέποντας να περνούν τα αυτοκίνητα ελεύθερα, ωστόσο αυτή τη φορά σχεδιάζουν κάτι πιο πρωτότυπο: στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό, θα σχηματίσουν κομβόι αυτοκινήτων με προορισμό τον χώρο της ΔΕΘ, ενώ στη διαδρομή δεν έχουν σκοπό να πληρώσουν σε κανέναν σταθμό διοδίων. Ο κ. Κώστας Καστρίτσης , οποίος και συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία, σημειώνει: «Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε εδώ και έναν μήνα να το κάνουμε. Θα ξεκινήσουμε από τις Αφίδνες στις 7.30 το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίουκαι θα ταξιδέψουμε χωρίς να πληρώσουμε διόδια ως τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πορεία θα προστίθενται και άλλοι οι οποίοι συμφωνούν με τα αιτήματά μας.Είναι μια συμβολική κίνηση ενάντια στο ξεπούλημα των δρόμων στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες».
Ο οφθαλμίατρος κ. Βασίλης Παπαδόπουλος συμμετέχει επίσης στις επιτροπές και δηλώνει στο «Βήμα»: «Εχουμε πάρει την απόφαση και δεν πληρώνουμε διόδια εδώ και 11 μήνες. Σε αυτή την πορεία προς τη ΔΕΘ θα συνενωθούν στη διαδρομή και άλλες οργανώσεις πολιτών αλλά και συνδικάτα. Στόχος μας είναι να δείξουμε πως οι Ελληνες δεν “κοιμούνται” και δεν κάθονται απλώς στον καναπέ τους, αλλά αντιδρούν. Θεωρούμε ότι αυτή μας η πρωτοβουλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διατρανώσουμε το αίτημά μας για κατάργηση των διοδίων στις Εθνικές οδούς, και τα οποία σε τίποτε δεν χρησιμεύουν στην ουσία. Γνώμη μας είναι πως οι δρόμοι πρέπει να ανήκουν στον ελληνικό λαό. Ο νέος Δήμος Ωρωπού, όπως θα διαμορφωθεί με τον “Καλλικράτη”, θα είναι ένας δήμος με επτά διόδια. Είναι εξωφρενικό το να αναγκάζεται ο εργαζόμενος
Τα μέλη των «επιτροπών αγώνα» πολιτών κατά της πληρωμής διοδίων προγραμματίζουν κομβόι διαμαρτυρίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου να πληρώνει για να πάει στη δουλειά του». Το κομβόι θα ξεκινήσει από τις Αφίδνες, κρατώντας ανοικτά τα διόδια για όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να τα περάσει. Το ίδιο θα γίνεται σε κάθε σταθμό διοδίων. Αναλυτικό πρόγραμμα θα γίνει γνωστό σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων και Φορέων Βορειοανατολικής Αττικής.
Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ «Δικαίως πληρώνουμε»
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αττικές Διαδρομές κ. Βασίλης Χαλκιάς (φωτογραφία) υπεραμύνεται της ύπαρξης διοδίων. «Η πληρωμή διοδίων από τους χρήστες του δρόμου είναι ο πλέον δίκαιος τρόπος προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για την κατασκευή και τη συντήρησή του. Διότι αν οι χρήστες δεν πλήρωναν διόδια, τότε αυτομάτως τον λογαριασμό θα έπρεπε να πληρώσει ο κάθε έλληνας φορολογούμενος, είτε χρησιμοποιεί τους αυτοκινητοδρόμους είτε όχι, κάτι που είναι εντελώς άδικο. Γιατί δηλαδή μια γιαγιά από την Κάρπαθο, παραδείγματος χάριν, να πληρώνει τα ταξίδια του Αθηναίου;». Οσον αφορά τις διαμαρτυρίες των πολιτών, σημειώνει: «Κατανοώ ότι κάποιος δεν θέλει να πληρώνει διόδια, ειδικά όταν αυτά αυξάνονται, αλλά υπάρχουν κόστη τα οποία πρέπει να καλυφθούν». Ο κ. Χαλκιάς τάσσεται μάλιστα υπέρ της τοποθέτησης σταθμών διοδίων στις εισόδους του κέντρου της Αθήνας. «Ενα τέτοιο μέτρο θα ενθαρρύνει τον κόσμο να χρησιμοποιεί τις συγκοινωνίες, και αυτομάτως θα έχουμε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Με την προϋπόθεση φυσικά πως το κράτος θα αξιοποιήσει αυτά τα έσοδα, προκειμένου να υπάρχουν και συχνά δρομολόγια αλλά και πολύ ποιοτικά αναβαθμισμένα μέσα μαζικής μεταφοράς» καταλήγει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ