Type Here to Get Search Results !

Κίνδυνος απαξίωσης της Αθήνας ως προορισμού

Τον κίνδυνο απαξίωσης της Αθήνας ως προορισμού επισημαίνει ο κ. Ι. Ρέτσος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑ-Α), αναφερόμενος στην πτώση των εσόδων στα ξενοδοχεία αλλά και στην αρνητική εικόνα στις διεθνείς αγορές.
- Τι εικόνα παρουσιάζει η τουριστική κίνηση εφέτος;
«Η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από το γενικότερο κλίμα. Διανύουμε γενικότερα μια πολύ δύσκολη χρονιά, κρίσιμη για τη χώρα. Εάν προσθέσουμε: α) την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης και όλες τις συνέπειές της, β) την εικόνα που δημιουργεί στους επισκέπτες η αδυναμία πρόσβασής τους σε αρχαιολογικούς χώρους, δρόμους, λιμάνια και ξενοδοχεία λόγω των συνεχών δράσεων συνδικαλιστώνακτιβιστών, αλλά και γ) το μέγα θέμα της εγκληματικότητας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και με γεωμετρική πρόοδο στην γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οδηγούμαστε όχι μόνο στην πλήρη απαξίωση του προορισμού, αλλά και στη ριζική αλλαγή της καθημερινής ζωής στην πρωτεύουσα».
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις στα ξενοδοχεία;
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΞΑ-Α, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 τα έσοδα των δωματίων των ξενοδοχείων της περιοχής παρουσίασαν πτώση κατά 3,6%, με το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο να διαμορφώνεται στα 62,68 ευρώ. Η μέση πληρότητα για το ίδιο διάστημα έκλεισε στο 57,4%, ενώ η μέση τιμή του δωματίου ήταν 109,14 ευρώ παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι της τάξης του - 2,4%. Συγκρίνοντας την απόδοση των ξενοδοχείων της Αττικής σε σχέση με άλλους δέκα σημαντικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς για το πρώτο πεντάμηνοτου 2010, προκύπτει ότι δυστυχώς μόνο τα ξενοδοχεία της Αττικής εμφανίζουν αρνητικό RevΡΑR, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι προορισμοί εμφανίζουν θετικά πρόσημα».
- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προορισμός;
«Τα προαναφερθέντα προβλήματα έχουν προκαλέσει και το βασικότερο θέμα για τον προορισμό, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή η φήμη και η εικόνα του προς τις διεθνείς αγορές. Από την εποχή του καλοκαιριού του 2004, που η Αθήνα αποτέλεσε πόλο έλξης της υφηλίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, περάσαμε με πολύ βίαιο τρόπο στην Αθήνα τού σήμερα, όπου οι δυσάρεστες εκπλήξεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, για την οποία εδώ και μήνες δεν μεταδίδεται καμία θετική είδηση από τα διεθνή δίκτυα. Πέρα από αυτό ο προορισμός παραμένει μονοδιάστατος, καθώς δεν προχωρεί προς το παρόν η δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου, ενώ η αναβίωση της κρουαζιέρας φαίνεται να παραμένει ευσεβής πόθος με τον τρόπο που δρομολογείται η πολυσυζητημένη άρση του καμποτάζ».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ