Type Here to Get Search Results !

«Γκάζι» στις φορο-δίκες

Δίκες εξπρές προκειμένου να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο οι οφειλές των φορολογούμενων πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τις απαιτήσεις της Εφορίας δρομολογεί η κυβέρνηση προωθώντας σειρά νομοθετικών μέτρων.
Oι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εναποτίθενται στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης με την έναρξη των εργασιών της, καθώς αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 100.000 οι προσφυγές για φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν μόνο στα τρία μεγάλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας προσδιορίζονται τώρα για τον Οκτώβριο προσφυγές που κατατέθηκαν το 2005, ενώ στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Πειραιά και Θεσσαλονίκης προσδιορίζονται προς εκδίκαση προσφυγές του 2004!
Με τους ρυθμούς αυτούς και εφόσον η κατάσταση διατηρηθεί ως έχει αυτή τη στιγμή, το επόμενο κύμα προσφυγών που αναμένεται ενόψει των νέων φορολογικών μέτρων δεν προβλέπεται να έχει εκκαθαριστεί δικαστικά πριν από μια δεκαετία. «Αν δεν υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση και δεν αυξηθεί ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού των δικαστηρίων, δεν θα λυθεί το πρόβλημα», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, αναφερόμενος στο σύνολο των εκκρεμουσών υποθέσεων οι οποίες στην Αθήνα ξεπερνούν τις 150.000. Από τον συνολικό αριθμό οι 55.895 εκκρεμείς υποθέσεις αφορούν φορολογικές διαφορές, που έχουν συσσωρευθεί και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα εκκαθαριστούν.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Πειραιά, όπου σε σύνολο 35.000 εκκρεμουσών υποθέσεων οι 21.000 είναι φορολογικές, όπως και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν συνολικά 54.050 προσφυγές, από τις οποίες οι 25.000 έχουν φορολογικό αντικείμενο. Η συσσώρευση υποθέσεων ωστόσο οφείλεται κυρίως στην παθογένεια του Δημοσίου, οι εκπρόσωποι του οποίου εξαντλούν με ζήλο τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων που δικαιώνουν τον πολίτη, ακόμη και αν δεν ελπίζουν στην ανατροπή του αποτελέσματος. «Η κακή νομοθεσία, η κακοδιοίκηση, οι συνεχείς αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας και η άσκηση αβάσιμων ενδίκων μέσων από την πλευρά της Διοίκησης, οδηγούν σε τέλμα τη Διοικητική Δικαιοσύνη», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Τριμελούς Διοίκησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά Αγγελική Παπαναγιώτου-Λέζα. «Το ζήτημα αυτό θα λυθεί με μια σειρά μέτρων, σημαντικότερο από τα οποία είναι η έγκαιρη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να αποτελεί αδιαμφισβήτητο “πιλότο” για την επίλυση ανάλογων υποθέσεων», προσθέτει.
Η φόρμουλα
Μεταξύ των διατάξεων του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και συνεπώς και των φορολογικών υποθέσεων, σημαντικότερη κρίνεται η ενίσχυση του θεσμού της πρότυπης δίκης, που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στη γερμανική διοικητική δικονομία. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει την ταχύτατη επίλυση με αμετάκλητη απόφαση μιας υπόθεσης που ενδιαφέρει μεγάλο αριθμό προσώπων, ώστε με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιλύονται αναλόγως όλες οι ανάλογες υποθέσεις. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας να κινεί τη διαδικασία της πρότυπης δίκης κατόπιν αιτήματος των διευθυνόντων τα Διοικητικά Δικαστήρια, των οικείων δικηγορικών συλλόγων και του υπουργού Οικονομικών.
Στην επιτάχυνση της διοικητικής δίκης πάντως αναμένεται να συμβάλει η διάταξη που προβλέπει την εκδίκαση υποθέσεων- σε περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαία η ταχύτατη επίλυσή τους- από τον πρόεδρο Πρωτοδικών του Διοικητικού Πρωτοδικείου, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων και φορολογικές διαφορές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ