Type Here to Get Search Results !

Η Αθήνα δεν άδειασε φέτος

Περισσότεροι Αθηναίοι, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν να μείνουν στην πρωτεύουσα αυτές τις ημέρες εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας. Από αυτούς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που απέφυγαν τις πολλές εξόδους, ενώ ακόμα και οι εντός πόλεως μετακινήσεις τους ήταν περιορισμένες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επαγγελματίες της αγοράς και άνθρωποι που βρέθηκαν στην Αθήνα αυτές τις μέρες.
«Σε σχέση με προηγούμενες χρονιές νομίζω ότι κατά 30% έχει μείνει περισσότερος κόσμος στην Αθήνα. Από Δευτέρα έως Παρασκευή εξακολουθεί να έχει κίνηση και μόνο τα Σαββατοκύριακα ερημώνει. Οι Αθηναίοι επέλεξαν να φύγουν τριήμερα φέτος», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδιοκτήτης ταξί κ. Δημήτρης Μωραΐτης. Εκτιμά δε ότι και από τις 14 έως τις 20 Αυγούστου θα φύγουν κάποιοι προς τους τόπους καταγωγής τους. «Γι΄ αυτό άλλωστε κάποια καταστήματα κλείνουν για διακοπές αυτές τις μέρες. Φέτος βέβαια, ίσως μερικά κλείσουν και οριστικά» σημειώνει και παραδέχεται ότι ο ίδιος δεν προγραμματίζει να πάρει άδεια εξαιτίας της κακής οικονομικής του κατάστασης.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο κ. Θανάσης Μασογιαννόπουλος, ο οποίος ζει μόνιμα στην περιφέρεια και αυτές τις μέρες προτίμησε να επισκεφθεί την πρωτεύουσα για να κάνει τις δουλείες του «με περισσότερη ηρεμία και λιγότερο κόσμο» όπως λέει. «Σε σχέση με πέρυσι που ήμουν και πάλι εδώ, θα έλεγα ότι είναι κόλαση. Εναν χρόνο πριν, η πόλη ήταν τελείως άδεια. Για τη διαδρομή Περιστέρι- Πλατεία Αιγύπτου ήθελα πέντε λεπτά, ενώ φέτος θέλω τουλάχιστον 20», παρατηρεί.
Η κίνηση στα λιμάνια
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία η κίνηση στα λιμάνια και τις εθνικές οδούς- συγκριτικά με πέρυσι- διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, είναι ενδεικτικό πως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής 97.846 επιβάτες, όταν ο αντίστοιχος αριθμός τους το 2009 έφτανε τους 117.463.
Μείωση παρατηρείται επίσης στον αριθμό των αυτοκινήτων, καθώς και στη ζήτηση εισιτηρίων για ταχύπλοα με προορισμό τις Κυκλάδες. Για τον συγκεκριμένο προορισμό μάλιστα, τα δρομολόγια των πλοίων φέτος είναι μειωμένα κατά δύο. Μειωμένη είναι η κίνηση, σε σχέση με την περσινή χρονιά, και στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Σύμφωνα με στοιχεία του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις 6 έως και τις 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 2.177 πτήσεις, εκ των οποίων οι 1.005 ήταν εσωτερικού και οι υπόλοιπες εξωτερικού.
Επιστροφή στο χωριό
«Αργησαν αλλά έφυγαν οι Αθηναίοι φέτος - για λίγες μέρες και οι περισσότεροι με προορισμό τον τόπο καταγωγής τους. Ακόμα όμως κι αν είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, η αγορά δείχνει πως δεν κινείται τίποτα. Ο κόσμος είναι φοβισμένος για το φθινόπωρο που έρχεται και οικονομικά πολύ συγκρατημένος. Ακόμα κι αν έχει λίγα χρήματα, θα φροντίσει να μην τα ξοδέψει» λέει ο κ. Χρήστος Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης περιπτέρου στην Πλατεία Συντάγματος Τονίζει μάλιστα ότι ενώ συχνά ακούει να γίνεται λόγος για αύξηση του αριθμού των τουριστών στην Ελλάδα, η καθημερινότητά του στο κέντρο της πόλης τού δείχνει το αντίθετο. «Τα νούμερα είναι για την τρόικα. Ο δρόμος δείχνει την πραγματική κατάσταση. Το φετινό καλοκαίρι η εμπορική κίνηση είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 30%» λέει και σημειώνει ότι ο ίδιος δεν θα κάνει διακοπές φέτος. «Ο χειμώνας που έρχεται φαίνεται να είναι μακρύς και οικονομικά δύσκολος, γι΄ αυτό θα μείνω εδώ».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ