Type Here to Get Search Results !

Η Αθήνα «επιστρέφει» στα Βαλκάνια

Δυναμικό «καμ μπακ» στα Βαλκάνια επιχειρεί η Αθήνα, η οποία επιδιώκει με τη μεσολάβηση ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο- εκ μέρους των 27- να δώσει το στίγμα του ισχυρού «παίκτη» στην περιοχή. Η αρχή έγινε χθες το βράδυ με τις συναντήσεις του Δημήτρη Δρούτσα στο Βελιγράδι και η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα στην Πρίστινα.
Η πρωτοβουλία για το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή ελήφθη υπό τη σκιά των εξελίξεων που δρομολογεί η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η απόφαση, λένε διπλωματικές πηγές, από τη μια στενεύει τα περιθώρια για τη Σερβία, αλλά από την άλλη δημιουργεί νέα δυναμική για διάλογο ανάμεσα στα δύο μέρη.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική θέση μη αναγνώρισης του Κοσόβου δεν αλλάζει. Ομως, η Αθήνα, η οποία αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος συνομιλητής τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Πρίστινα, εκτιμά ότι η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου μπορεί να αποτελέσει αφετηρία μιας πολιτικής διαδικασίας συνεργασίας με γνώμονα το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενώ πιστεύει ότι μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία της Σερβίας σε ό,τι αφορά το Κόσοβο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής την «ατζέντα 2014», το όραμα για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. μέχρι το 2014. Αν και δεν βλέπουν όλοι στις Βρυξέλλες θετικά την πρόταση αυτή, υπάρχουν παίκτες που πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα η Ε.Ε. να παίξει τον ρόλο της στην περιοχή, εκτίμηση που βρίσκει σύμφωνους και τους Αμερικανούς, που πιστεύουν ότι μετά το δικό τους μαστίγιο ήρθε η ώρα της Ε.Ε. να αναλάβει το καρότο και να προσφέρει ως αντάλλαγμα σταθερότητας στα Βαλκάνια την ευρωπαϊκή προοπτική.
Το δέλεαρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και το μήνυμα ότι το βήμα στο μέλλον πρέπει να είναι η Ευρώπη αναμένεται να παρουσιάσει και ο Δ. Δρούτσας, με στόχο, λένε διπλωματικοί κύκλοι, οι δύο πλευρές να μπουν σε μια συναινετική διαδικασία, ώστε να μπορέσει να υιοθετηθεί ένα κοινό κείμενο το οποίο θα μεταβιβαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ