Type Here to Get Search Results !

Πιέζονται οι τιμές ακινήτων

Πίσω, στο 2006, βρίσκεται η αγορά των διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα, αφού οι τιμές διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στα προ πενταετίας επίπεδα. Με βάση τις εκτιμήσεις για ζητούμενα στεγαστικά δάνεια πέντε τραπεζών (Εθνική, Εμπορική, Alpha, Eurobank και Probank) η πτώση στο πρώτο τετράμηνο του 2010 για τις τιμές των διαμερισμάτων διαμορφώνεται στο 7,7% και για πρώτη φορά παρατηρείται μείωση των τιμών σε όλες τις περιοχές ανεξαιρέτως.
Η τάση παραμένει πτωτική για το σύνολο του 2010, ωστόσο το... θετικό που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι δεν υφίσταται κατακόρυφη πτώση κι επομένως δε φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος «φούσκας». Η στροφή στα παλαιότερα ακίνητα είναι πλέον δεδομένη και το πρώτο τετράμηνο του 2010 από τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες, ενώ πλέον υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 4 δάνεια εγκρίνεται από τις τράπεζες.
Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη -souki@kerdos.gr
Σχεδόν μία... πενταετία πίσω, όπως στις αρχές του 2006, διαμορφώνονται αυτήν τη στιγμή οι τιμές των διαμερισμάτων, με την πτώση στο πρώτο τετράμηνο του 2010 να διαμορφώνεται στο 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Για πρώτη φορά σε όλες, ανεξαιρέτως, τις περιοχές, εντός και εκτός Αθηνών, παρατηρείται μείωση, με τις τιμές στα νησιά του Αργοσαρωνικού να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση κατά 19% - ενδεικτικό του πλήγματος που έχει υποστεί η β' κατοικία.
Για το σύνολο του έτους, το σίγουρο είναι ότι η τάση θα παραμείνει πτωτική, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο αν η μείωση των τιμών θα κυμανθεί σε διψήφιο ποσοστό δεδομένου ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στην Ελλάδα αποδεικνύεται τελικά ότι επέρχεται σταδιακά. Για το 2009, οι τιμές υποχώρησαν κατά 5,9% σε σχέση με το 2008.
Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στις εκτιμήσεις για διαμερίσματα (για τα οποία έχουν ζητηθεί στεγαστικά δάνεια ) από τις τράπεζες Εθνική, Eμπορική, Alpha και Εurobank, οι οποίες απαρτίζουν τον δείκτη τιμών Propindex. Στα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις της Probank, ενώ πλέον μέτοχοι της Propindex - Κατασκευή Δεικτών Ακινήτων, πέραν των παραπάνω τραπεζών είναι επιπλέον το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Εκκλησία της Ελλάδος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής και η εταιρεία Property. Η Propindex συνεργάζεται εφεξής και με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το οποίο συνδράμει πλέον στην κατασκευή των δεικτών.
Οπως επισημάνθηκε χθες, κατά τη διάρκεια σχετικής παρουσίασης, το 2009 ήταν η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας κατά την οποία υπήρξε μείωση της ονομαστικής αξίας των τιμών των διαμερισμάτων, με τη μεγαλύτερη πτώση - 19,6% - να παρουσιάζεται στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής (Γέρακας, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη), όπου υπάρχουν και τα περισσότερα νεόδμητα ακίνητα. Στον αντίποδα, οι ακριβές περιοχές, του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (Ανάκτορα, Κολωνάκι, Λυκαβηττός, Μετς, Πλάκα, Ψυρρή κ.τ.λ.) ήταν αυτές που συνέχισαν να παρουσιάζουν αύξηση κατά 7,2% στο τέλος του 2009.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ