Type Here to Get Search Results !

Ενα σενάριο σωτηρίας για την Αθήνα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξήγγειλε μια σειρά από έργα και ρυθμίσεις για την πρωτεύουσα που παρουσιάστηκαν με τίτλο «Αθήνα 2014». Μια προφανής επίκληση του εμβληματικού έτους των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, που μοιάζει όμως να αγνοεί τα καίρια διδάγματα τής τότε προσπάθειας και χάνει την ουσία της. Αλλωστε οι εξαγγελίες οφείλουν να πάρουν τη μορφή συγκροτημένου προγράμματος κι αυτό απαιτεί ένα κατάλληλο σενάριο.
Η ελληνική πολεοδομία έχει παύσει, από το μεσοπόλεμο, να σχεδιάζει το μέλλον των πόλεων. Απλώς τρέχει πίσω από τα προβλήματα, αναβάλλει τη λύση τους και γιγαντώνει έτσι διαρκώς την προβληματική κληρονομιά του μέλλοντος. Ετσι κάθε πρωτοεμφανιζόμενη -στην πραγματικότητα επανεμφανιζόμενη- κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει για να δώσει άμεσες απαντήσεις στα πιεστικά καθημερινά προβλήματα συνήθως με νομοθετικές ρυθμίσεις είτε με παρεμβάσεις επιπέδου Δημοτικής Αρχής, από άποψη δαπάνης και σημασίας, και αφήνει κατά μέρος τα δύσκολα, δηλαδή τα θεμελιώδη έργα υποδομής και πνοής που βελτιώνουν ουσιαστικά το σύνολο της πόλης.
Η πολύπλευρη κρίση της χώρας μας υποχρεώνει να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη με οπτική μακροπρόθεσμη, και τούτο αφορά και την πολεοδομική εξέλιξη. Καίριο ζήτημα που μοιάζει να αποσιωπάται είναι ο ισχυρός δεσμός των πολεοδομικών έργων με την οικοδομική δραστηριότητα και συνεπώς με την οικονομική ανάπτυξη. Δεσμός που ίσως έχουμε λησμονήσει εξαιτίας του περιορισμού των πολεοδομικών «παρεμβάσεων» σε μικρο-αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, φυτεύσεις, παγκάκια και τραπεζάκια. Στην πραγματικότητα ο πολεοδομικός σχεδιασμός, μέσα από τη σχέση του με την οικοδομική δραστηριότητα, μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ίδια την εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Βέβαια η αναφορά στην οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί ανάθεμα για ορισμένους, πράγμα αναμενόμενο: σε μια χώρα που τα πάντα ιδεολογικοποιούνται, η οικοδομή έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις (βλέπε τη διαμάχη αν είναι ή όχι παραγωγική δραστηριότητα), που γίνονται εντονότερες σε εποχές στενότητας. Σήμερα το ζήτημα τείνει να πολωθεί ανάμεσα στους φορείς της οικοδομικής δραστηριότητας (εργολάβους, ιδιοκτήτες, κτηματομεσίτες, μηχανικούς) που αντικρούουν τα περιοριστικά μέτρα (παράδειγμα οι αντιδράσεις για το πόθεν έσχες) και σε ένα τμήμα φανατικών οικολόγων που αντιμετωπίζουν την οικοδομική δραστηριότητα, ιδίως την εκτός σχεδίου, αποκλειστικά ως αιτία αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και προσβλέπουν στην κρίση ως ευνοϊκή ευκαιρία ριζικού περιορισμού της δόμησης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ