Type Here to Get Search Results !

«Ανταρσία» δικαστών για την απογραφή

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ απογραφούν οι δικαστές επικαλούμενοι συνταγματικές ενστάσεις επί του νόμου που προβλέπει την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο των μέτρων για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ. Η στάση των δικαστών προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, αλλά και έκπληξη στο κυβερνητικό επιτελείο. Χαρακτήριζαν ακατανόητη τη στάση των δικαστικών και επεσήμαναν ότι «και αυτοί θα απογραφούν».
Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, διά του προέδρου της κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, διαχωρίζοντας ουσιαστικά τη θέση των δικαστών από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, επικαλείται συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις και συστήνει στα μέλη της να μην υπογράψουν το απογραφικό δελτίο, θεωρώντας ότι με μία τέτοια ενέργεια απεμπολούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού. Οι δικαστές, βάλλοντας κατά της συνταγματικής βάσης της επίμαχης διάταξης, επικαλούνται στην ανακοίνωσή τους ότι: «Από το περιεχόμενο της διάταξης συνάγεται ότι σε απογραφή υπάγεται μόνο το προσωπικό του Δημοσίου, όχι δε και οι φορείς των λειτουργιών του κράτους (νομοθετικής, δικαστικής, εκτελεστικής), αφού αυτοί ως άμεσα όργανα του κράτους δεν εντάσσονται στο ανωτέρω προσωπικό».
Ενίστανται ακόμη οι δικαστές διότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση «εκτός του ότι δεν αναφέρει ποιος ο σκοπός και ποια η αναγκαιότητα εκδόσεώς της (και ως εκ τούτου πάσχει) συμπεριέλαβε στους υποχρεωτικά απογραφόμενους και τους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ εξαίρεσε τους φορείς των δύο άλλων εξουσιών (νομοθετικής και εκτελεστικής)».
Επιπλέον, εκφράζουν την άποψη ότι «”η επιλογή μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίου δικαίου” δεν μπορεί να συνδυαστεί με την ιδιότητά μας ως δικαστικών λειτουργών, ως φορέων της τρίτης ανεξάρτητης λειτουργίας του κράτους (άρθρο 87 του Συντάγματος)». Στο «διά ταύτα» της ανακοίνωσής τους, εξισώνοντας εαυτούς με τους εκπροσώπους των άλλων δύο συνταγματικά κατοχυρωμένων εξουσιών αιτούνται την επίλυση του ζητήματος και της απογραφής των δικαστικών λειτουργών με τρόπο ανάλογο της συνταγματικής τους θέσης και των φορέων των άλλων λειτουργιών του κράτους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ