Type Here to Get Search Results !

«Όχι» σε μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε - για 14ο συνεχή μήνα - το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη, όπως ευρέως αναμενόταν. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για δημιουργία μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας για κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ενδεδειγμένο.
Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού είχε αφήσει ανοικτό με δηλώσεις του στις αρχές του μήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν. Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Ηandelsblatt», ο κ. Ρεν σημείωσε ότι δεν είναι αντίθετος στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού στο μέλλον.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρέτισε την απόφαση που ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δημοσιοποιήσει, με τη συγκατάθεση των εμπλεκομένων τραπεζών, τα ξεχωριστά αποτελέσματα της άσκησης των stress tests για τις τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διενεργούνται από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τις Τράπεζες (CEBS), σε συνεργασία με την ΕΚΤ.
«Θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες όπου χρειαστεί. Οι υγιείς προϋπολογισμοί, το αποτελεσματικό risk management και τα διαφανή και ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα είναι βασικά για την ενίσχυση της αντοχής των τραπεζών στα σοκ και για την διασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης σε κεφάλαια. Mε αυτό τον τρόπο θα τεθούν οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και χρηματοοικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο κ. Τρισέ. Σε stress tests θα υποβληθούν 91 τράπεζες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 65% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Σε αυτές περιλαμβάνονται και έξι ελληνικές: Εθνική, Alpha Bank [ACBr.AT] , Eurobank [EFGr.AT] , Πειραιώς, ATEbank και το TT , καθώς επίσης και στις κυπριακές MPB και Κύπρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ