Type Here to Get Search Results !

Η ισλαμική διολίσθηση ανησυχεί την Αθήνα

Με προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα το φουλ του ισλαμικού χαρτιού που παίζει η Αγκυρα- υπέρ του Ιράν κι εναντίον του Ισραήλφοβούμενη πως τα ελληνοτουρκικά θα ξαναμπούν σε δεύτερη μοίρα, ενώ ανησυχεί για τις εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσει αυτή η στροφή στο εσωτερικό της Τουρκίας και τις πολιτικές συνέπειες για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η Αθήνα, άλλωστε, δεν είναι η μόνη που ανησυχεί. Μπορεί ο τούρκος πρωθυπουργός να χαρακτήρισε «βρώμικη προπαγάνδα» τις επικρίσεις ότι η Τουρκία γυρνά την πλάτη της στη Δύση, αλλά τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για απομάκρυνση της κυβέρνησης Ερντογάν από την Ευρώπη και για δέσιμο στο άρμα του Ισλάμ, ενώ πληθαίνουν οι αναλύσεις ειδικών για τη Μέση Ανατολή που κάνουν λόγο για ισλαμοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Πριν από λίγες μέρες ο αμερικανός υπουργός Εθνικής Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, επέρριψε ευθύνες στις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας πως η άρνηση της Ευρώπης να δεχθεί την Τουρκία ως κράτος-μέλος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις επιδεινούμενες σχέσεις της Αγκυρας με το Ισραήλ, αλλά και για το γεγονός ότι η Τουρκία πέφτει στην αγκαλιά των ισλαμικών κρατών. Η Αθήνα ανησυχεί τόσο για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας δεν αναμένεται να ανοίξουν νέα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, όσο και για το γεγονός ότι η διολίσθηση της Τουρκίας προς Ανατολάς μπορεί να φέρει στασιμότητα στα ελληνοτουρκικά. Οι διαθέσεις της Αγκυρας ούτως ή άλλως θα φανούν σύντομα, καθώς εντός του μήνα και συγκεκριμένα στις 22 και 23 Ιουνίου, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας όσο και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη και θα συναντηθούν με τους τούρκους ομολόγους τους Αχμέτ Νταβούτογλου και Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα.
Ακραία ρητορική. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως περισσότερο από τη στροφή προς Ανατολάς, αυτό που ανησυχεί την Αθήνα είναι το θρησκευτικό στοιχείο που εμφανίζεται όλο και πιο έντονα στη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το πολιτικό του μέλλον. Κι αυτό διότι με την ακραία ρητορική του τελευταίου διαστήματος, από τη μια δικαιώνει τους επικριτές του στο εσωτερικό και τους κεμαλιστές που θεωρούν ότι ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας κι από την άλλη, στην αξιωματική αντιπολίτευση, τη θέση του Ντενίζ Μπαϊκάλ πήρε ένα νέο πρόσωπο, ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου. Ηδη ο Κιλιντζάρογλου βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον τούρκο πρωθυπουργό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ