Type Here to Get Search Results !

Αντέχουν τα νησιά, πέφτει η Αθήνα

Με μειωμένη κίνηση και μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχή ξεκίνησε η τουριστική σεζόν. Η πτώση συνολικά στη χώρα κυμαίνεται στο 10%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρη, αλλά αυτό που δείχνουν τα στοιχεία του Ιουνίου είναι ότι αντέχουν τα νησιά μας αλλά υποφέρει η Αθήνα. Πτωτικά κινούνται περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, με μεγαλύτερη του 10% τη μείωση στην Αθήνα. Από την άλλη, σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Κεφαλλονιά.
Οπως όλα δείχνουν, σημαντικός θα είναι ο ρόλος των κρατήσεων της «τελευταίας στιγμής», οι οποίες θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα στις αφίξεις, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο τα έσοδα- που είναι το κύριο ζητούμενο-, αφού συνεπάγονται σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές. Ερώτημα επίσης παραμένει ποιες θα είναι οι επιλογές των Ελλήνων για τις διακοπές τους που καλύπτουν ποσοστό 20%- 25% της ξενοδοχειακής αγοράς.
Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο Μάιος έκλεισε στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (0,12%), ενώ το πεντάμηνο ΙανουαρίουΜαΐου παρουσίασε μείωση 2,75%, αλλά ο Ιούνιος είναι χειρότερος από τις προσδοκίες.
Γκρίζα είναι η εικόνα στον Νομό Ηρακλείου, με τον Ιούνιο να εμφανίζει επιδείνωση σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με τον κ. Ι. Οικονόμου , αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. Τα τραγικά γεγονότα του Μαΐου στην Αθήνα, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια που πλέον είναι διάχυτη, έχουν προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην τουριστική κίνηση της περιοχής, καθώς τον Απρίλιο υπήρχε ρεύμα κρατήσεων που διαδέχθηκε σειρά ακυρώσεων (αμέσως μετά τις 5 Μαΐου) και σήμερα ο ρυθμός δεν έχει αποκατασταθεί. Δεδομένη είναι η μείωση στις τιμές και οι ειδικές προσφορές, ενώ όπως τονίζει «όσα ξενοδοχεία είναι γεμάτα είναι με “σκοτωμένες” τιμές ». Η ροή των κρατήσεων τον Ιούνιο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αρνητικός θα είναι και ο τζίρος λόγω των κρατήσεων της «τελευταίας στιγμής», για τον οποίο εκτιμά ότι μια μείωση της τάξεως του 10% θα είναι αισιόδοξο σενάριο. Αισθητή είναι η πτώση της γερμανικής και της βρετανικής αγοράς, ενώ σημάδια ανάκαμψης εμφανίζουν οι επισκέπτες από τη Ρωσία, όχι όμως η άλλοτε πελατεία των πολυτελών ξενοδοχείων. Μείωση υπάρχει και από την ελληνική αγορά, που απουσιάζει τα Σαββατοκύριακα. «Ο Ελληνας δεν ταξιδεύει» σημειώνει ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας ότι μεγάλη ήταν η κάμψη και των επιχειρηματικών ταξιδιών στην πόλη του Ηρακλείου καθ΄ όλη τη χρονιά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ