Type Here to Get Search Results !

Ρίχνουν τις τιμές τα ξενοδοχεία της Αθήνας

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ χιονοστιβάδα με ορατό τον κίνδυνο να συμπαρασύρει επιχειρήσεις και θέσεις απασχόλησης απειλούν να προκαλέσουν οι τριγμοί από τη βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Οι τιμές των ξενοδοχείων πέφτουν μέρα με τη μέρα εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό (η πτώση είναι λίγο κάτω από το 10%) αλλά και του προβληματισμού που προκαλεί στους ξένους η κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι σχεδόν τα πάντα για τη φετινή τουριστική χρονιά θα κριθούν από την ατμόσφαιρα που θα διαμορφωθεί εντός και εκτός της χώρας μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την «τρόκα» (Κομισιόν-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αναφορικά με το θέμα του μηχανισμού στήριξης. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι με δεδομένη τη μεγάλη αρνητική δημοσιότητα που έχει η Ελλάδα. Αν δηλαδή θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους ή θα προτιμήσουν έναν άλλο προορισμό φοβούμενοι την κατάσταση που μπορεί να επικρατεί στη χώρα.
Εμπειρα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες θα φανεί αν η συνεχής μείωση τιμών των ξενοδοχείων θα πάρει διαστάσεις ελεύθερης πτώσης απειλώντας να οδηγήσει σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις. Η απειλή για τα ελληνικά ξενοδοχεία αποτυπώνεται ανάγλυφα για τις μονάδες που λειτουργούν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής, το πρώτο τρίμηνο του 2010 η μείωση εσόδων ανά δωμάτιο ήταν 7% σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές έπεσαν 6% σε σχέση με το 2009, ενώ τα ξενοδοχεία ήταν μισοάδεια, αφού η μέση πληρότητα δεν πέρασε το 48,6%. Με αυτές τις επιδόσεις, η Αθήνα κατετάγη τελευταία μεταξύ των έντεκα κυριότερων ευρωπαϊκών πόλεων-ανταγωνιστριών της.
Η περίπτωση της Αθήνας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τεράστιου, πλέον, προβλήματος ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός. Ενδεικτική είναι η σύγκριση των ξενοδοχείων της Αθήνας με τα αντίστοιχα της Κωνσταντινούπολης. Ενώ τα τουρκικά ξενοδοχεία έχουν μικρότερο λειτουργικό κόστος, εντούτοις έχουν καταφέρει σχεδόν να... τετραγωνίσουν τον κύκλο αφού είναι σημαντικά ακριβότερα από τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Παρ' όλα αυτά, αύξησαν 12% την πληρότητά τους!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ