Type Here to Get Search Results !

Σπάνια ράτσα διαδηλωτή

«Κανέλλος, η μασκότ των Ελλήνων. Ο σκύλος που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή». «Στην Ελλάδα μια νέα ράτσα διαδηλωτή που δεν φιμώνεται (ή... δεν φορά φίμωτρο)». Οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ στην Αθήνα έχουν ανακαλύψει με μεγάλο ενθουσιασμό τη μετενσάρκωση του αποθανόντος διάσημου σκύλου των Εξαρχείων, που συνοδεύει τους διαδηλωτές σε κάθε μεγάλη πορεία.
Η Ελλάδα είναι καθημερινά θέμα στον ξένο Τύπο. Οι ταραχές στη γενική απεργία της περασμένης Τετάρτης αλλά και ο τραγικός θάνατος των τριών εργαζομένων στη Μarfin μεταδίδονταν απευθείας από πολλά ξένα δίκτυα και φυσικά όλες οι μεγάλες εφημερίδες είχαν στείλει ανταποκριτές στην Αθήνα. Αρκετά κανάλια αλλά και έντυπα του εξωτερικού κάνουν εκτενή αφιερώματα στην «αντιστασιακή», όπως τη χαρακτηρίζουν, κουλτούρα των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βρετανικός «Οbserver», ο οποίος αφιέρωσε χθες ένα δισέλιδο για «το ελληνικό πνεύμα της αντίστασης που στρέφει τα όπλα του κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Περιγράφοντας τους αγώνες των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821, εναντίον των Γερμανών στην Κατοχή αλλά και κατά της δικτατορίας, η βρετανική εφημερίδα προσπαθεί να εξηγήσει την άρνηση της πλειονότητας των πολιτών να δεχθούν στωικά την επιτήρηση από την «τρόικα». Γι΄ αυτό κάθε παραλειπόμενο από τις ελληνικές απεργιακές πορείες και συγκεντρώσεις παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ξένους ανταποκριτές, οι οποίοι προσπαθούν να εξηγήσουν στους αναγνώστες και τους τηλεθεατές τους τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Κοινό μότο για ιταλούς, αμερικανούς, άγγλους και γάλλους δημοσιογράφους είναι ότι σε αντίθεση με τους άλλους λαούς της Ευρώπης, «οι Ελληνες δεν θέλουν και πολύ για να κατέβουν στους δρόμους». Ομως ο απόλυτος σταρ των διαδηλώσεων, κατά τα λεγόμενά τους, είναι ένας ξανθός ημίαιμος σκύλος, ο οποίος είναι πάντα στον δρόμο και πάντα στο πλευρό των διαδηλωτών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν δεν είναι περίεργο που έχει γίνει διάσημος στο εξωτερικό ο ημίαιμος με το μπλε κολάρο, που τα τελευταία δύο χρόνια λαμβάνει μέρος σε κάθε πορεία και δεν χάνει ευκαιρία να δείξει αγριεμένος τα δόντια του στους άνδρες των ΜΑΤ. Πρώτη τον ανακάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Δημοσίευσε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με τον τίτλο «Κανέλλος, ο έλληνας σκύλος διαδηλωτής» που παρουσίασε 14 καρέ από τη δράση του. Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε το ενδιάφερον και άλλων μεγάλων εφημερίδων. Ετσι, ο ξανθός σκύλος έκανε τον γύρο του κόσμου και φιλοξενήθηκε στις σελίδες της ιταλικής «Corriere de la Sera», του αμερικανικού περιοδικού «Νewsweek», της γαλλικής «Liberation», του γαλλικού «Slate» και της καναδικής «Globe and Μail».
Σελίδα στο Facebook
Εκτός όμως από τους δημοσιογράφους των ξένων ΜΜΕ, η μασκότ των συγκεντρώσεων έχει γοητεύσει και το κοινό του Διαδικτύου. Αρκετοί τον χαρακτηρίζουν ως το «νέο είδωλο του Ιντερνετ». Υπάρχουν βίντεο με τα κατορθώματά του στο Υoutube, αλλά και ιστοσελίδα στο Facebook υπό τον τίτλο «Riot Dog», δηλαδή σκύλος διαδηλωτής, η οποία μέχρι χθες το απόγευμα είχε περισσότερους από 14.000 φίλους. Εκεί γίνεται γνωστό και το πραγματικό όνομά του, που δεν είναι Κανέλλος- όπως ονομαζόταν η άλλοτε μασκότ του αντιεξουσιαστικού χώρου που πέθανε πριν από δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2008, σε ηλικία 17 ετών- αλλά Λουκάνικος. Ακούει και στο χαϊδευτικό Λουκ.
Ο Λουκάνικος πάντως είναι άξιος διάδοχος του Κανέλλου, αφού από το 2008 έχει συμμετάσχει σχεδόν σε κάθε πορεία και διαδήλωση που έχει γίνει στην ελληνική πρωτεύουσα. Στο Ιντερνετ κυκλοφορούν φωτογραφίες που τον απεικονίζουν στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, σε διαδηλώσεις ναυτεργατών, στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια αλλά και στη μεγάλη απεργία της προηγούμενης Τετάρτης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ