Type Here to Get Search Results !

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για ημιυπαίθριους

Tα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησεις και άλλες διατάξεις, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ειδικότερα:
1. Βασικά σημεία νομοσχεδίου-Πρώτη μέριμνα η διατήρηση του ισοζυγίου - Για τους κλεισμένους αυτούς χώρους που επιβαρύνουν το περιβάλλον θα αποδοθούν άλλοι.
Με το σχέδιο νόμου αυτό:
· Αντιμετωπίζεται με την υποχρεωτική τήρηση «ταυτότητας κτιρίου» για τα νέα κτίρια η μελλοντική αυθαιρεσία υπερβάσεων δόμησης και αλλαγών χρήσης. Παράλληλα εξαλείφεται μια πηγή διαφθοράς που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα θέματα αυτά.
· Προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου αυτού και για τα παλαιά κτίρια, μετά την έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ρυθμίζει ειδικώς την διαδικασία καταγραφής των κτιρίων, προκειμένου να εξευρεθούν οι αντίστοιχες υπάρχουσες αυθαιρεσίες ώστε να προγραμματιστεί και η επιβολή των νόμιμων κυρώσεων.
· Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν οικιοθελώς τυχόν αυθαιρεσίες αυτής της μορφής και να τύχουν του ευεργετήματος της προκαταβολής ειδικού προστίμου διατήρησης των αυθαιρεσιών αυτών για τα επόμενα σαράντα χρόνια, με σημαντική έκπτωση.
· Ρυθμίζει θέματα αστικών αναπλάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα που εντάσσονται στον Πρώτο 'Αξονα Πράσινης Ανάπτυξης «Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον, Ενέργεια».
· Επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 5 του ν.3212/2003 για τις κυρώσεις σε περίπτωση κατασκευής αυθαιρεσιών στους κυρίους, εργολάβους ή μηχανικούς.
2. Διαφορές ρύθμισης Σουφλιά και δικής μας ρύθμισης
Ρύθμιση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ -Ρύθμιση Σουφλιά
Περιβαλλοντική και πολεοδομική ρύθμιση με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά Εισπρακτική λογική
'Ασκηση ελέγχων: Εισάγεται η έννοια της «Ταυτότητας Κτιρίου» περιλαμβάνοντας όλα τα χαρακτηριστικά του. Τακτικοί και διαρκείς έλεγχοι σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Οδηγεί σε αποτροπή και καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης, και αλλαγών χρήσης και σε παρακολούθηση ασφάλειας κτιρίων. Αρχίζει με τα νέα κτίρια από 1/10/10 και έχει πρόβλεψη επέκτασης στα υφιστάμενα. Καμία πρόβλεψη ελέγχου και αποτροπής της αυθαιρεσίας
Καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης του ημιυπαίθριου - Καμιά νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας Τακτοποίηση με αμφίβολη νομική και συνταγματική έκβαση
Ρύθμιση θεμάτων αστικών αναπλάσεων, πολεοδομικής και χωροταξικής ανασυγκρότησης της χώρας - εργαλείο για ανάπτυξη Χρήματα στο ταμείο του κράτους
Ρύθμιση που λαμβάνει υπόψη κοινωνικές αναφορές με διαφοροποιήσεις ως προς κύρια και άλλη κατοικία, επαγγελματική χρήση Ισοπεδωτική ρύθμιση χωρίς κοινωνικές αναφορές
Αξιολόγηση της βλάβης που έχει υποστεί το περιβάλλον. Διαφοροποίηση προστίμων σε εντός και εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, ανάλογα με τετραγωνικά αυθαιρεσίας. Ενιαίο πρόστιμο σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλης, δηλαδή μη αξιολόγηση της περιβαλλοντικής βλάβης.
Δεν προσμετρούνται οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης στον συντελεστή δόμησης. Καταργείται η βύθιση των υπογείων. Η προσμέτρηση υπόγειων χώρων στάθμευσης και η βύθιση των υπογείων, υπήρξαν αντιπεριβαλλοντικά μέτρα και αντικίνητρα για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ