Type Here to Get Search Results !

"Η κρίση πηγάζει από την αδιαφάνεια της εξουσίας

«Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους και του δημοσίου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι «κορυφαίο σύμπτωμα είναι το γεγονός ότι το ίδιο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο απόκρυψης και αδιαφανών χειρισμών».
Αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή είπε ότι «με τον νόμο για την ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καταργήσαμε κάθε είδους εξαίρεση και παραθυράκι. Οι κανόνες είναι πια σαφείς και ενιαίοι για όλους και λαμβάνονται για πρώτη φορά πραγματικά δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής».
«Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται επίσης στο ότι η εξουσία και το κράτος δεν σεβάστηκαν και κατασπατάλησαν τους όποιους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα έλεγχε καλύτερα τη διαφθορά -όχι στα στάνταρ της Σουηδίας, αλλά έστω και στο επίπεδο της Ισπανίας- θα είχε μικρότερο έλλειμμα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».
Επικαλούμενος έρευνα της του Ινστιτούτου Brookings, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η διαφθορά μας κοστίζει κάθε χρόνο όσο το 8% του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισ. ευρώ». Επισήμανε ότι στο παρελθόν και παρά τις διακηρύξεις διαφόρων κυβερνήσεων έχουν γίνει ελάχιστα ουσιαστικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας και πρόσθεσε ότι στην πρώτη του ομιλία στο Συνέδριο αυτό ως πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο τι έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνησή του και τι σκοπεύει να κάνει τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατ’ αρχήν η κυβέρνηση έχει αποδείξει την πολιτική της βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεύτερον προωθεί «ένα νέο πλαίσιο αρχών και κανόνων, που θα οδηγήσει στις μεγαλύτερες ανατροπές που έγιναν ποτέ στη χώρα προς το συμφέρον των πολιτών, αλλά και στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου - μέχρι τέλους».
Αναφέρθηκε επίσης αναφέρθηκε στις εξεταστικές επιτροπές που συστάθηκαν στην Βουλή «γιατί πρέπει επιτέλους να μάθουμε την αλήθεια για τα σκάνδαλα, την διαπλοκή, την αλλοίωση των δημοσιονομικών μας στοιχείων, για τα πάντα όσα πλήγωσαν την Ελλάδα και το κύρος, για όσα έκαναν τους πολίτες δύσπιστους απέναντί μας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ