Type Here to Get Search Results !

Μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας μήνυμα στις αγορές

Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ είναι πλέον έτοιμος. Θα ενεργοποιηθεί με ομόφωνη απόφαση των 16 της Ευρωζώνης όταν το ζητήσει η Ελλάδα. Το Φεβρουάριο είχαμε τη γενική δήλωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα, στις 25 Μαρτίου ακολούθησε η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για στήριξη της χώρας σε περίπτωση ανάγκης και δύο εβδομάδες αργότερα συγκεκριμενοποιείται και ο μηχανισμός με τον οποίο θα στηριχτεί, εάν και όταν το ζητήσει η Αθήνα. Τουλάχιστον 30 δις ευρώ θα μπορεί να πάρει η Ελλάδα με διμερείς πιστώσεις από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και άλλα 15 αναμένεται να διαθέσει το ΔΝΤ. "Έχουμε τώρα όλα τα απαραίτητα εργαλεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, εάν χρειαστεί", τόνισε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν μετά την τηλε-διάσκεψη των 16 υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης.
Διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες
Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμη την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, η κυβέρνηση της Αθήνας επιδίωκε μάλλον να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι σε περίπτωση ανάγκης δεν θα μείνουν στα λόγια, αλλά θα ακολουθήσουν και έργα. Μέχρι 30 δις ευρώ προτίθενται να διαθέσουν οι υπόλοιπες 15 χώρες της Ευρωζώνης ως διμερείς πιστώσεις στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με άλλο ένα τρίτο. Οι λεπτομέρειες καθορίζονται σήμερα στις διαβουλεύσεις που διεξάγουν στις Βρυξέλλες κλιμάκιο του ΔΝΤ, με εκπροσώπους της Ελλάδας της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Ο προεδρεύων της Ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη χθεσινή τηλε-διάσκεψη εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ανακοπούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας και του ευρώ. "Με την απόφαση αποσαφηνίζεται στις αγορές ότι πίσω από την υπόσχεση βοήθειας υπάρχουν και χρήματα", είπε ο Γιούνκερ. Η τηλε-διάσκεψη ήταν πλέον επιβεβλημένη μετά την ξέφρενη κούρσα των spread για τα ελληνικά ομόλογα στο τέλος την περασμένη εβδομάδα
Η φόρμουλα για το επιτόκιο
Συμφωνήθηκε επίσης και η φόρμουλα με την οποία θα προσδιοριστεί το επιτόκιο για τις διμερείς πιστώσεις των εταίρων στην Ελλάδα. Αν έμπαινε σήμερα σε λειτουργία ο μηχανισμός, το επιτόκιο θα ήταν περίπου 5%, αισθητά χαμηλότερο από το επιτόκιο της αγοράς που είχε σπάσει νέο ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες. "Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το επιτόκιο δεν είναι επιδοτούμενο. Η προσφορά θέλει να ωθήσει μάλλον την Ελλάδα να στραφεί το ταχύτερο δυνατό στις αγορές", σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ύψος των πιστώσεων που θα χορηγήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης προσδιορίζεται με βάση τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ. Η Γερμανία, ως ισχυρότερη οικονομία, θα επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος που υπολογίζεται στα οχτώ δις ευρώ. Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, αφού βεβαίως το ζητήσει πρώτα η Ελλάδα, θα αποφασίσει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ομόφωνα.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5457317,00.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ