Type Here to Get Search Results !

Ταφόπλακα Ε.Ε. και ΕΚΤ στα σενάρια χρεοκοπίας!

Η συμφωνία των Βρυξελλών και το «δώρο» της Φρανκφούρτης επαναφέρουν τα επενδυτικά κεφάλαια στις ελληνικές αγορές – Άλμα στο ΧΑ με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, «βουτιά» 38 μονάδων βάσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διετίας – Κλειδί η επόμενη δημοπρασία 7ετών ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ
Ανάσα στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα δίνει η ιστορική συμφωνία των Βρυξελλών, που ουσιαστικά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά δίνει τέλος σε όλα τα σενάρια για… σπάσιμο αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης, που είχαν τροφοδοτήσει όλες τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών σε «περιφερειακά» ομόλογα και στο ίδιο το ευρώ. Πέραν της συμφωνίας αυτής, όμως, η δέσμευση της ΕΚΤ για παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος αποδοχής ενεχύρων μέχρι το τέλος του 2011 αποτελεί ίσως και περισσότερο σημαντικό «δώρο» στις αγορές, αφού επιτρέπει σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αγοράζουν χωρίς… κρύο ιδρώτα τα ελληνικά και όλα τα άλλα «ασθενή» ομόλογα της Ευρωζώνης.
Οι ανακοινώσεις της Πέμπτης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφεραν ήδη χθες ορατά αποτελέσματα στις αγορές, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά διεθνώς. Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι Financial Times στο απογευματινό τους σχόλιο για τις αγορές, οι αποφάσεις των Βρυξελλών τραβούν μια γραμμή κάτω από τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη, προσφέροντας τον καμβά για κάθε μελλοντική σταθεροποιητική παρέμβαση, εφόσον αυτή απαιτηθεί.
Οι επενδυτές, προσθέτουν οι F.T., παίρνουν από τις Βρυξέλλες ένα σαφές μήνυμα: «μην μπείτε στον κόπο να αναζητήσετε τον επόμενο στόχο (σ.σ.: κερδοσκοπικής επίθεσης), είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη σε όσα μέλη της Ευρωζώνης την χρειαστούν». Αυτό το αποφασιστικό μήνυμα άλλαξε το σκηνικό στις αγορές από χθες, καθώς ο φόβος και η απροθυμία ανάληψης κινδύνων έδωσε τη θέση του στις προσδοκίες κερδών και στη διάθεση τοποθέτησης κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα που μέχρι χθες αντιμετωπίζονταν με αισθήματα ανασφάλειας.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συμφωνία των Βρυξελλών ανέβασε όχι μόνο το ευρώ έναντι του δολαρίου, κοντά στο 1,34 δολ., αλλά και τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη FTSE, ενώ αναμενόταν χθες βράδυ να κλείσει με σημαντικά κέρδη και η Wall Street. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το «πάρτι» των τραπεζικών μετοχών άρχισε από το άνοιγμα της συνεδρίασης και συνεχίσθηκε ως τη λήξη, ενώ στα spread δανεισμού καταγράφηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες κινήσεις: στη δεκαετία οι συναλλαγές ήταν μάλλον υποτονικές και το κλείσιμο του spread «διστακτικό» (έπεσε κοντά στις 300 μονάδες), αλλά στους βραχυχρόνιους τίτλους καταγράφηκε εντυπωσιακή «βουτιά» απόδοσης, που μείωσε το spread κατά 38 μονάδες βάσης στη διετία, με την απόδοση των τίτλων να πέφτει στο 4,46%.
Το κλειδί των άμεσων εξελίξεων στην ελληνική κρίση βρίσκεται πλέον, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, στην επόμενη δημοπρασία 7ετών ομολόγων που ήδη δρομολογεί ο ΟΔΔΗΧ, σε συνεργασία με κοινοπρακτικό σχήμα τραπεζών. Η έκδοση δεν αποκλείεται να προχωρήσει και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και εκεί θα γίνει το πρώτο τεστ για τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων μετά τις ευνοϊκές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα, σε ό,τι αφορά το spread, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί με ευκολία και με απόδοση των τίτλων ανεκτή για την παρούσα συγκυρία. Σημαντική ζήτηση αναμένεται να εκδηλωθεί από ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ και σε αυτή τη δημοπρασία θα είναι αποκλεισμένα, με εντολές του υπουργείου Οικονομικών, τα κερδοσκοπικά hedge funds.
Όπως τονίζει, άλλωστε, και ο οίκος Moody’s σε χθεσινή του ανάλυση, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση της ελάχιστης αξιολόγησης στο "Baa3" στα ομόλογα, όσον αφορά στην αποδοχή τους ως εγγύηση, μειώνει τον κίνδυνο της ρευστότητας άμεσα για την Ελλάδα και ενδεχομένως και για άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ